Ministar Dedić u posjeti SBK i travničkoj kompaniji Poljorad: Investicije u nove proizvodne pogone

03.04.2021. 08:10 / Izvor: Fena
Ministar Dedić u posjeti SBK i travničkoj kompaniji Poljorad: Investicije u nove proizvodne pogone

Dedić se tokom posjete sastao sa premijerom Vlade SBK Tahirom Lendom i načelnikom općine Travnik Admirom Hadžiemrićem.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić jučer je boravio u radnoj posjeti Srednjobosanskom kantonu.

Dedić se tokom posjete sastao sa premijerom Vlade SBK Tahirom Lendom i načelnikom općine Travnik Admirom Hadžiemrićem, a tema razgovora bile su investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i otvaranje novih radnih mjesta na području Srednjobosanskog kantona.

Premijer Lendo zahvalio se na kontinuiranim naporima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da sektor poljoprivredne proizvodnje podigne na viši nivo, posebno kroz podršku novim investicijama i otvaranje novih radnih mjesta.

Načelnik općine Hadžiemrić je istakao zadovoljstvo da su poljoprivrednici sa područja općine Travnik najveći proizvođači na ovom kantonu.

Predstavnici ove kompanije iskazali su zadovoljstvo činjenicom da su u novoj investiciji kojom su povećali proizvodne kapacitete novčanu podršku imali od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

"Danas imamo 55 zaposlenih i preko 1200 kooperanata, investicijom od preko 2 miliona KM u nove proizvodne objekte i opremu u prošloj godini povećali smo kapacitete za 30 posto tako da danas dnevno prerađujemo 25.000 litara mlijeka. Nismo nikad tražili kupce jer su kupci prepoznali kvalitet i tražili naše proizvode. Uspjeli smo proširiti poslovanje na nova tržišta, izvoz smo povećali za nekoliko puta od zemalja EU, SAD, Jordana, Katara, Saudijske Arabije i dr., tako da teško stižemo ispoštovati sve narudžbe", istakao je njen vlasnik Vahid Skrobo.

Nakon sastanka ministar Dedić, premijer Lendo i načelnik Hadžiemrić u pratnji sa direktorom PIU jedinice Halilom Omanovićem obišli su travničku kompaniju Poljorad koja kontinuirano bilježi pozitivne poslovne rezultate.

"Kompanija koja je značajno povećala izvoz, radi na proširenju svojih proizvodnih kapaciteta, širi svoju kooperantsku mrežu, ulaže u nove tehnologije i upošljava novu radnu snagu je dokaz da poljoprivreda i prehrambena industrija u našoj zemlji imaju svoju šansu za razvoj. U prošloj godini mi smo podržali ove investicije koje danas stvaraju nove vrijednosti u ovom sektoru, povećavaju njegovu konkurentnost i daju sigurnost poljoprivrednim proizvođačima", kazao je tokom posjete ministar Dedić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti