Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i KULT potpisali sporazum o saradnji

09.04.2021. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i KULT potpisali sporazum o saradnji

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su sporazum o saradnji u cilju strateškog pristupa borbi protiv korupcije kod mladih u Bosni i Hercegovini.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su sporazum o saradnji u cilju strateškog pristupa borbi protiv korupcije kod mladih u Bosni i Hercegovini. Istraživanja o položaju i potrebama mladih, koja Institut redovno provodi u različitim lokalnim zajednicama u BiH, korupciju izdvaja kao jedan od značajnijih faktora zbog kojeg mladi napuštaju BiH.

Sporazumom je definirano da će potpisnice u budućnosti zajednički raditi na unaprjeđenju neformalnog obrazovanja o borbi protiv korupcije za mlade, informiranju mladih o mogućnostima i načinu anonimne prijave koruptivnih radnji, izradi strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije, provođenju istraživanja i analiza o percepciji korupcije kod mladih, te na drugim informativnim i edukativnim događajima na temu borbe protiv korupcije sa posebnim naglaskom na mlade.

Iz Ureda je saopćeno da je Institut za razvoj mladih KULT prva nevladina organizacija s kojom Ured potpisuje sporazum o saradnji.

"Analize položaja i potreba mladih koje u Institutu redovno provodimo, pokazuju nam da korupcija predstavlja veliki problem za mlade i jedan od značajnih razloga zbog kojih mladi odlaze iz BiH. Također, mladi nisu dovoljno upoznati sa tim koja sve ponašanja mogu biti okarakterizirana kao korupcija, ne mogu je jasno prepoznati te nisu dovoljno upućeni na koje se načine mogu boriti protiv korupcije. Kao ključnog partnera u borbi protiv korupcije kod mladih prepoznali smo Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Vrlo smo sretni zbog potpisanog sporazuma i već uskoro možemo očekivati prve konkretne aktivnosti Instituta usmjerene na borbu protiv korupcije kod mladih", izjavila je Šeherzada Halimić, izvršna direktorica Instituta.   

Ured i Institut će izvještavati javnost o preduzetim aktivnostima. Korupciju je moguće prijaviti i putem emaila: prijavikorupciju@uk.ks.gov.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti