KS: Pokrenuta inicijativa da se italijanski jezik izučava kao drugi strani jezik u osnovnim školama

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KS: Pokrenuta inicijativa da se italijanski jezik izučava kao drugi strani jezik u osnovnim školama

Prvo će provesti anketu među učenicima četvrtih razreda osnovnih škola.

22.04.2021. 10:04 / Izvor: Akta.ba

Davanje mogućnosti učenicima petih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo da izučavaju italijanski jezik kao drugi strani jezik, tema je o kojoj su  razgovarali predstavnici Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nikola Minasi, njegov zamjenik Matteo Evangelista, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota -Muminović sa pomoćnicama Nihadom Čolić i Lamijom Husić, predsjednik Udruženja "Dante Aligieri" za promociju italijanskog jezika i kulture Adnan Mehmedović i profesorica italijanskog jezika i književnosti u Prvoj gimnaziji Sarajevo Amela Beća.

Ovom prilikom, iskazana je namjera Ministarstva obrazovanja Republike Italije i Ambasade da obezbijede udžbenike, stručni kadar, te izradu nastavnog  plana i programa zasnovanog na ishodima učenja u svrhu realizacije ove inicijative. 

Postoji i inicijativa za izučavanjem ovog jezika u Srednjoj muzičkoj školi, istaknuto je.

Također je naglašeno i kako Ambasada i pomenuto udruženje već realiziraju kurseve ovog jezika za zainteresirane osnovce, kao i da im je cilj da ponude sarajevskim učenicima mogućnost izučavanja ovog jezika i u okviru nastavnog procesa.

Iz Ministarstva su iskazali  spremnost da se ova inicijativa realizuje, a kao prvi korak bit će neophodno provesti anketu među učenicima četvrtih razreda osnovnih škola. 

PODIJELI:

TAGOVI:

italijanski jezik

KS

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti