KS: Pokrenuta inicijativa da se italijanski jezik izučava kao drugi strani jezik u osnovnim školama

22.04.2021. 10:04 / Izvor: Akta.ba
KS: Pokrenuta inicijativa da se italijanski jezik izučava kao drugi strani jezik u osnovnim školama

Prvo će provesti anketu među učenicima četvrtih razreda osnovnih škola.

Davanje mogućnosti učenicima petih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo da izučavaju italijanski jezik kao drugi strani jezik, tema je o kojoj su  razgovarali predstavnici Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nikola Minasi, njegov zamjenik Matteo Evangelista, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota -Muminović sa pomoćnicama Nihadom Čolić i Lamijom Husić, predsjednik Udruženja "Dante Aligieri" za promociju italijanskog jezika i kulture Adnan Mehmedović i profesorica italijanskog jezika i književnosti u Prvoj gimnaziji Sarajevo Amela Beća.

Ovom prilikom, iskazana je namjera Ministarstva obrazovanja Republike Italije i Ambasade da obezbijede udžbenike, stručni kadar, te izradu nastavnog  plana i programa zasnovanog na ishodima učenja u svrhu realizacije ove inicijative. 

Postoji i inicijativa za izučavanjem ovog jezika u Srednjoj muzičkoj školi, istaknuto je.

Također je naglašeno i kako Ambasada i pomenuto udruženje već realiziraju kurseve ovog jezika za zainteresirane osnovce, kao i da im je cilj da ponude sarajevskim učenicima mogućnost izučavanja ovog jezika i u okviru nastavnog procesa.

Iz Ministarstva su iskazali  spremnost da se ova inicijativa realizuje, a kao prvi korak bit će neophodno provesti anketu među učenicima četvrtih razreda osnovnih škola. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti