Istražili smo: Naplaćuje li se Covid potvrda u ambulantama, koji test je priznat za granice...

24.04.2021. 09:18 / Izvor: Akta.ba
Istražili smo: Naplaćuje li se Covid potvrda u ambulantama, koji test je priznat za granice...

Bliže se prvomajski praznici, a zbog povoljnije epidemiološke situacije, većina građana BiH želi otputovati u susjedne zemlje, ali i one malo dalje...

Bliže se prvomajski praznici, a zbog povoljnije epidemiološke situacije, većina građana BiH želi otputovati u susjedne zemlje, ali i one malo dalje. Kako je i ranije pojašnjeno, za prelazak granice EU, u ovom slučaju Hrvatske, potreban vam je pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT koji je stariji od 11 dana, ali ne stariji od 180 dana od trenutka uzimanja uzorka ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 izdanu od liječnika.

Ovo su za Akta.ba potvrdili u Ministarstvu unuatrnjih poslova Republike Hrvatske. Objasnili su da su osobe koje su preboljele COVID-19 unazad šest mjeseci izuzete su od obaveze  testiranja i samoizolacije.

Zbog nedovoljne informisanosti građana, ili dezinformisanosti, pojavile su se špekulacije da ambulante naplaćuju printanje nalaza.

Međutim, to nije tačno. Naime, plaća se potvrda, a ne printani nalaz koji su oboljeli dobili putem Viber poruke. 

" Naplaćuje se Potvrda o prebolovanom virusu Covid 19, i cijena je 10 KM, a printanje nalaza je, naravno, besplatno", pojasnili su za Aktu u jednoj od sarajevskih ambulanti porodične medicine. 

Iz MUP-a HR još pojašnjavaju da brzi antigenski test – BAT naveden je na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, a koju objavljuje Europska komisija.  Pored testova sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije priznaje se i SARS-COV -2 ANTIGEN TEST KIT kineskog proizvođača SHENZEN ULTRA  - DIAGNOSTIC BIOTEC Co., koji nije na listi odobrenih BAT testova Europske komisije.

"Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku", kazali su nam. 

Putnici koji dolaze iz trećih zemaljamoraju predočiti jedno od navedenog:

  • negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa;
  • potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika  
  • ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Iz ovog Ministarstva savjetuju sve putnike, neovisno o državljanstvu, da se, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

B.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti