Sparkasse Banka i Fondacija Mozaik predstavili Projekt podrške i kreditiranja startup preduzeća

08.05.2021. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Sparkasse Banka i Fondacija Mozaik predstavili Projekt podrške i kreditiranja startup preduzeća

Program podrške i kreditiranja startupa Korak po korak.

Sparkasse Banka i Startup studio Fondacije Mozaik su jučer, 06.05.2021. godine na događaju pod motom "Ne stavljaj uspjeh na snooze. Startup", mladim poduzetnicama i poduzetnicama predstavili tri projekta podrške za startup preduzeća.

Na samom početku su predstavljena tri startup biznisa koji su uz finansijsku podršku Sparkasse Banke na krizu odgovorili novim proizvodima ili uslugama za podršku zajednici u uslovima pandemije COVID-19.

Praonica veša Lahor iz Mostara je omogućila besplatno pranje i dostavljanje veša za 100 ugroženih starijih osoba, Kesa d.o.o. će donirati 55 zaštitnih odjela Federalnom štabu civilne zaštite, a Psihološko savjetovanje Incerementum će pokrenuti grupe podrške za osobe koje su oboljele od COVID-19 ili se liječe od posljedica bolesti. Naida Pandžić, vlasnica Kesa d.o.o. je naglasila kako je ova podrška bila važna za prevazilaženje ekonomskih posljedica COVID-19 koje su pogodile ovaj biznis i otvorila mogućnost razvoja novih usluga.

Na događaju je prezentovan i program Social Impact Award (SIA) koji omogućava mladima od 17 do 30 godina da razviju poslovne ideje koje će imati pozitivan uticaj na razvoj zajednice, da osvoje finansijske nagrade i konačno se pripreme za konkretizaciju svojih ideja u stvarne biznise. Mahir Ibreljić, prošlogodišnji finalista takmičenja SIA je naglasio kako je mu je učešće u SIA programu pomoglo da od ideje razvije svoj prototip za peletiranje kuglica od ovčije vune koji je sada spreman za tržište i prodaju.

Na događaju je otvoren poziv za prijave za program "Korak po korak" koji nudi edukaciju i mentorstvo preduzetnicama i preduzetnicima od 18 do 35 godina kako bi razvili svoj poslovni potencijal i tržišne šanse, i u konačnici pristupili novoj, posebno povoljnoj kreditnoj liniji Sparkasse Bank predviđenoj samo za startupe.

Mladi poduzetnici će kroz besplatnu edukaciju i mentorstvo Startup studija imati mogućnost da nadograde znanja, testiraju tržište, razvijaju svoje poslovne modele i pređu u sljedeću fazu razvoja i komercijalizacije. Sparkasse Banka će ih pratiti kada je u pitanju pristup kapitalu, a u skladu sa uslovima kreditne linije za "Korak po korak" aplikante.

Ovim povodom, Igor Bilandžija, član Uprave Spakasse Bank je rekao:

Igor Bilandžija

"Sparkasse Bank BiH, zajedno sa svojom austrijskom matičnom grupacijom Erste Bank i Steiermärkische Sparkasse, je apsolutno opredijeljena da kroz niz projekata podržava poduzetnički duh mladih i razvoj startup preduzeća. Naša grupacija je prije 200 godina nastala na ideji finansijske inkluzije i ovaj vid stvaranje dobrobiti za zajednicu je ustvari temelj naše poslovne filozofije. U periodu pandemije Covid-19 vjerujemo da je najbolji način podrške zajednici upravo poticaj oporavku ekonomije zemlje od svih negativnih posljedica ove globalne krize. U malim ekonomijama poput BiH su tu ključni mali i srednji biznisi, a pitanje startupa je posebno važno jer neke statistike pokazuju da oko 90 posto njih ne doživi drugu godinu poslovanja. Njihova pokretačka snaga su hrabrost, inovativnost i poduzetnički duh mladih i tu Sparkasse Banka želi dati vrlo konkretan doprinos. Ne samo kroz sponzorsku i mentorsku podršku, nego i kroz našu osnovnu uslugu odnosno kreditiranje startupa iz programa Korak po korak".

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik je naglasio je važnost ove podrške biznisima koji tek počinju.

"Ovo je važna stepenica u ekosistemu podrške koji gradimo za preduzetnice i preduzetnike koja će omogućiti biznisima sa potencijalom rasta, koji imaju tržište i znaju ko su njihovi klijenti, a posluju unazad tek godinu ili dvije, pristup novoj vrsti kapitala koji do sada nisu imali, a koji im je važan za dalji razvoj".

Zoran Puljić

Prijave za program Korak po korak su kontinuirano otvorene u zajednici lonac.pro, kao i na stranici Sparkasse Bank BiH, a prijave za Social Impact Award 2021 su otvorene do 11.5.2021. godini.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti