AmCham BiH panel diskusija: Kreiranje novih strategija za oporavak finansijskog sektora u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

AmCham BiH panel diskusija: Kreiranje novih strategija za oporavak finansijskog sektora u BiH

Na koji način finansijski sektor u Bosni i Hercegovini može osigurati uspješno poslovanje tokom i nakon pandemije?

11.05.2021. 09:50 / Izvor: Akta.ba

Na koji način finansijski sektor u Bosni i Hercegovini može osigurati uspješno poslovanje tokom i nakon pandemije?

Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH), u saradnji sa članicom Oracle BH, je protekle sedmice održala online panel diskusiju pred predstavnicima finansijskog i IT sektora u Bosni i Hercegovini, pod nazivom Road to Recovery – Bank of the Future, na temu kreiranja novih poslovnih strategija za budućnost u finansijskom sektoru.

Učesnici panela su govorili o tehnološkim trendovima, novim generacijama i pandemiji, kao pokretačima procesa digitalizacije sa jedne strane, te sa druge strane o spremnosti finansijskog, regulatornog i IT sektora da odgovore na ove izazove. Kroz vlastita poslovna iskustva su pojasnili kako se posljednja godina odrazila na poslovanje i razvoj novih strategija koje će osigurati uspješno poslovanje na tržištu tokom i nakon pandemije.

Azra Hadžiomeragić, direktorica Retail Prodaje Raiffeisen Bank dd BiH je naglasila da je transformacija neophodna da bismo i dalje bili usklađeni s tržišnim trendovima. "Uz agilni pristup, u naše poslovanje uvodimo digitalne tehnologije i prilagođavamo poslovne modele. To potvrđuje i transformacija naših tradicionalnih poslovnica te uvođenje novih digitalnih poslovnica pod nazivom iPoslovnice, pri čemu ne zaboravljamo da je direktni kontakt s osobljem Banke za klijente i dalje izuzetno značajan", dodala je.

"Banke nisu i neće biti 'IT driven'. One će uvijek biti 'market driven'. Jaka IT podrška je krucijalna i postaje sve bitnija u digitalizaciji, optimizaciji i generalno transformaciji banke, kako interno, tako i u proizvodima i uslugama koje nudi tržištu. IT treba da prihvati tu ulogu kao čast i privilegiju, ali i odgovornost u budućem napretku banaka", istakao je Amer Hadžikadić, član Uprave Sparkasse Bank.

"Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo podijeliti informacije o tome kako smo odgovorili na sve izazove i uspješno podržali korake digitalne transformacije svih naših klijenata implementirajući Smart rješenja zasnovana na cloud, AI/ML, IoT, AR/VR, Analytics i drugim najmodernijim svjetskim tehnologijama i konceptima", rekao je Bojan Sadiković, direktor prodaje u kompaniji Info Studio.

Dejan Vukosavljević, član Uprave Nova Banka a.d. Banja Luka je istakao važnost sinergije svih ključnih strana u ovom procesu kako bi se finansijski sektor podigao na novi nivo, kvalitetno uveli noviteti i efikasno kombinovali sa uspješnim praksama od ranije.

Panel je zaključio Alen Husić, Acting Country Leader u kompaniji Oracle BH uz stavljanje akcenta upravo na sinergiju između poslovnih strana i IT-a, obzirom na brzinu i agilnost za koju su se svi složili da je temelj za buduće uspjehe.

"Lično mi je zadovoljstvo da smo skupa s AmCham BiH realizovali ovako produktivan panel sa top stručnjacima iz financijskog i IT sektora. Kako su panelisti istaknuli, jedina prava konstanta je potreba za promjenom i mi kao vendor i naši partneri to jako dobro razumijemo jer i sami prolazimo kroz transformacijske procese. Nadamo se da će panel biti tek početna tačka za bolju međusobnu saradnju između svih nas u lancu uključujući i regulatora bankarskog sektora", dodao je Husić.

 

Za više informacija o kompaniji Oracle i njihovim rješenjima posjetite stranicu www.oracle.com.

AmCham BiH će nastaviti biti glas biznisa i podržavati aktivnosti koje imaju pozitivan uticaj na razvoj ekonomije i poslovne klime u BiH. Više o AmCham BiH pogledajte na www.amcham.ba/bhs.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti