Kolike su šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kolike su šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse

Odgovor njemačke strane nikad nije stigao...

17.05.2021. 12:23 / Izvor: Nezavisne novine

Šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse u ovom trenutku ravne su gotovo nuli, a čak i najnoviji potez bh. strane, u vidu urgencije, nije urodio plodom.

Njemačka je, podsjetimo, na vrhu spiska zemalja u koje građani BiH najčešće odlaze da žive i rade, a u toj državi priznate su naše dozvole za nekoliko nižih kategorija.

"Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke je uređena Zajedničkom deklaracijom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola, potpisanom 10. februara 2015. godine”, rečeno je za “Nezavisne” iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Time je, dakle, data mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorija A i B i potkategorije A1, bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita.

BiH je potom pokrenula inicijativu da se dopuni Zajednička deklaracija, na način da ona obuhvati i ostale kategorije (BE, C, CE, D i DE) i potkategorije (B1, C1, C1E, D1, D1E) vozačke dozvole. O tome, naravno, treba da se postigne saglasnost sa Njemačkom.

Bh. strana je, u vezi s tim, Njemačkoj proslijedila informacije o izmjenama propisa u BiH u oblasti bezbjednosti saobraćaja, osposobljavanja vozača itd. Ta inicijativa, međutim, nije dobila podršku od njemačke strane.

U noti Ambasade Njemačke u Sarajevu navedeno je da se, nakon odgovarajuće provjere predočene dokumentacije, ne može dopuniti postojeća Zajednička deklaracija.

"Zbog važnih visokih kriterija prema vlasnicima vozačkih dozvola za teretna vozila ili autobuse u Njemačkoj, dopuna Zajedničke deklaracije predloženim kategorijama vozačkih dozvola, nažalost, nije moguća”, odgovorili su Nijemci.

“Nezavisne novine” saznaju da je Ministarstvo komunikacija BiH i dalje bilo uporno u nastojanjima da pomogne bh. državljanima koji žive u Njemačkoj te se u junu 2019. godine diplomatskim putem ponovo obratilo Njemačkoj sa inicijativom da još jednom razmotri prijedlog. Poslali su i urgenciju prošle godine.

"Odgovor njemačke strane nikad nije stigao”, ističu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, kaže da nepriznavanje bh. vozačkih dozvola za teretna vozila u Njemačkoj predstavlja ogroman problem vozačima te da na to godinama ukazuju. On prst upire u bh. institucije.

"Vjerovatno se na taj način pokušavaju naši vozači odvratiti od toga da idu gore ili je u pitanju nemarnost. Mislim da se to ipak radi namjerno kako ne bi bio nastavljen odliv. Naši vozači susreću se sa ogromnim problemima na Zapadu”, rekao je Grbić za “Nezavisne novine”.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#vozačke dozvole

#njemačka

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti