Kolike su šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse

17.05.2021. 12:23 / Izvor: Nezavisne novine
Kolike su šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse

Odgovor njemačke strane nikad nije stigao...

Šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse u ovom trenutku ravne su gotovo nuli, a čak i najnoviji potez bh. strane, u vidu urgencije, nije urodio plodom.

Njemačka je, podsjetimo, na vrhu spiska zemalja u koje građani BiH najčešće odlaze da žive i rade, a u toj državi priznate su naše dozvole za nekoliko nižih kategorija.

"Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke je uređena Zajedničkom deklaracijom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola, potpisanom 10. februara 2015. godine”, rečeno je za “Nezavisne” iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Time je, dakle, data mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorija A i B i potkategorije A1, bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita.

BiH je potom pokrenula inicijativu da se dopuni Zajednička deklaracija, na način da ona obuhvati i ostale kategorije (BE, C, CE, D i DE) i potkategorije (B1, C1, C1E, D1, D1E) vozačke dozvole. O tome, naravno, treba da se postigne saglasnost sa Njemačkom.

Bh. strana je, u vezi s tim, Njemačkoj proslijedila informacije o izmjenama propisa u BiH u oblasti bezbjednosti saobraćaja, osposobljavanja vozača itd. Ta inicijativa, međutim, nije dobila podršku od njemačke strane.

U noti Ambasade Njemačke u Sarajevu navedeno je da se, nakon odgovarajuće provjere predočene dokumentacije, ne može dopuniti postojeća Zajednička deklaracija.

"Zbog važnih visokih kriterija prema vlasnicima vozačkih dozvola za teretna vozila ili autobuse u Njemačkoj, dopuna Zajedničke deklaracije predloženim kategorijama vozačkih dozvola, nažalost, nije moguća”, odgovorili su Nijemci.

“Nezavisne novine” saznaju da je Ministarstvo komunikacija BiH i dalje bilo uporno u nastojanjima da pomogne bh. državljanima koji žive u Njemačkoj te se u junu 2019. godine diplomatskim putem ponovo obratilo Njemačkoj sa inicijativom da još jednom razmotri prijedlog. Poslali su i urgenciju prošle godine.

"Odgovor njemačke strane nikad nije stigao”, ističu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, kaže da nepriznavanje bh. vozačkih dozvola za teretna vozila u Njemačkoj predstavlja ogroman problem vozačima te da na to godinama ukazuju. On prst upire u bh. institucije.

"Vjerovatno se na taj način pokušavaju naši vozači odvratiti od toga da idu gore ili je u pitanju nemarnost. Mislim da se to ipak radi namjerno kako ne bi bio nastavljen odliv. Naši vozači susreću se sa ogromnim problemima na Zapadu”, rekao je Grbić za “Nezavisne novine”.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti