Tuzlanski ugostitelji upozorili: Ako se usvoji zakon o zabrani pušenja, mnogi će ostati bez posla

21.05.2021. 12:28 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanski ugostitelji upozorili: Ako se usvoji zakon o zabrani pušenja, mnogi će ostati bez posla

Pad prometa u sektoru vodi direktnom padu prihoda od PDV-a.

Zbog Prijedloga zakona o potpunoj zabrani pušenja u restoranima i svim zatvorenim objektima u FBiH, članovi Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona pisali su političarima, poručivši im da je on poguban te da ne smije biti usvojen.

Članovi Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona su stava da je ovakav zakon neprihvatljiv, neprovodiv i da u konačnici donosi veliku štetu ugostiteljima i hotelijerima. S tim u vezi uputili su otvoreno pismo zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji predstavljaju Tuzlanski kanton.

Kako su naveli, zastupnici imaju priliku, ali i obavezu, učiniti sve da ne dođe do usvajanja, jer  "osim što je prepun manjkavosti, također je neprovodiv i sigurno neće služiti svrsi, zaštiti zdravlja građana Federacije BiH". 

"Ukoliko bi bio usvojen u sadašnjem tekstu,  donosi negativne posljedice po sektor ugostiteljstva koje će rezultirati padom zaposlenosti i padom prometa. Nadalje, pad prometa u sektoru vodi direktnom padu prihoda od PDV-a. Takav scenarij, ne može odgovarati nikome u Federaciji BiH", naglasili su ugostitelji u svom pismu.

Zakon koji će se pred zastupnicima naći, kako se navodi u pismu, u kontekstu reguliranja ugostiteljstva iznimno je drastičan. Uvođenjem potpune zabrane korištenja duhanskih proizvoda u svim ugostiteljskim objektima na području Federacije BiH je, kako kažu, sasvim nepotrebno te mnogo strožije od regulacije u zemljama u okruženju.

"Ovakav udar na ugostiteljstvo i turizam nije opravdan i zahtijevamo do vas da ne dozvolite usvajanje ovako pogubnog zakona. Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u segmentu upotrebe duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u BiH, kako se to navodi u prijedlogu zakona", naveli su tuzlanski ugostitelji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti