Prijavite se na Deloitte-ovo takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prijavite se na Deloitte-ovo takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Deloitte i ove godine poziva sve tehnološke kompanije da se prijave na CE Fast 50,

04.06.2021. 11:58 / Izvor: Akta.ba

Deloitte je otvorio takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi. Već 22. godinu zaredom Deloitte organizuje ovo prestižno takmičenje u Centralnoj Evropi, a održava se u sljedećim državama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

"Iako je prethodna godina bila ispunjena nesigurnošću i poremećajima u poslovnom svijetu, drago nam je vidjeti što su naše tehnološke i IT kompanije i dalje ostale odlučni predvodnici poslovnih uspjeha i generatori radnih mjesta. Sretni smo zbog toga što opet možemo nagraditi kompanije koje su dokazale snažno vodstvo, talent za prodaju, preduzetnički duh i neprekidnu želju za uspjehom. Kompanije na ovoj, već godinama etabliranoj, ljestvici 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi svima nam pružaju jedinstven uvid u sve veću zastupljenost tehnoloških društava u našoj regiji", kaže Muhamed Semić, Voditelj poslovnog savjetovanja i savjetovanja o rizicima, Bosna i Hercegovina.

Više o takmičenju za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi 

Deloitte-ov Fast 50 program u Centralnoj Evropi rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, bilo da se radi o javnom ili privatnom vlasništvu. Rangiranje se provodi na temelju prosječnog rasta koji je pojedina kompanija ostvarila u periodu od 4 godine. U obzir ulaze sve kompanije koje posluju u sljedećim (ili srodnim) industrijama: komunikacije, tehnologije zaštite okoliša, „fintech“, hardver, zdravstvo, farmaceutska industrija, mediji i industrija zabave, te softver. Za potrebe formiranja liste za 2021. godinu, Deloitte će analizirati prihode koje su prijavljene kompanije ostvarile od 2017. do 2020. godine.

 

Više o takmičenju:

Takmičenje obuhvata dvije kategorije:

1. 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Centralne Evrope

Kompanije koje se žele takmičiti u kategoriji 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija moraju ispuniti sljedeće kriterije:​

- godišnji prihodi u iznosu od najmanje 50.000 eura u 2017., 2018. i 2019. te 100.000 eura u 2020.

- poslovno sjedište u državi Centralne Evrope (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji)

- bavi se razvojem ili izradom vlastitih tehnologija, odnosno značajan iznos kapitalnih sredstava troši na istraživanje i razvoj

- u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u većinskom vlasništvu strateških subjekata.

2. Kompanije u usponu

Kategorija Kompanije u usponu obuhvata i rangira mlade kompanije koje još ne ispunjavaju kriterije za prijavu na glavno takmičenje za odabir 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija. Kategorija obuhvata dvije potkategorije: Zvijezde među ulagačima i Zvijezde najvećeg rasta.

- U kategoriji Zvijezde među ulagačima utvrđuje se lista 10 kompanija u koje se najviše ulagalo od 1. januara 2018. do 31. maja 2021. godine

- U kategoriji Zvijezde najvećeg rasta utvrđuje se lista 10 kompanija koje su dokazale prirodan rast u periodu od 3 godine.

Takmičenje ima jednu posebnu kategoriju:

Zvijezde pozitivnog utjecaja

Ove ćemo godine u takmičenje ponovno uključiti kategoriju Zvijezde pozitivnog utjecaja. Zainteresovani za prijavu u toj kategoriji trebaju ispuniti dodatni upitnik. Zvijezde pozitivnog utjecaja posebna je kategorija u kojoj se priznaju kompanije koje uspješno povežu izvrsne proizvode/usluge s pozitivnim učinkom na barem jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovativnost, okoliš i raznolikost.

Zainteresovani za prijavu u kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja moraju prodati proizvod i/ili uslugu koji utiču na sljedeća polja: 

- efekt na poslovanje, okoliš i društvo

- raznolikost među zaposlenicima i/ili rukovodiocima

- jedinstven razvoj imovine i/ili usluga.

Više o prijavi

Sve o takmičenju, kriteriji i poveznica za prijavu nalaze se na sljedećem linku: www.deloitte.com/ba/cefast50-2021.

Prijaviti se možete do 31. augusta 2021. Rang-lista će biti objavljena 25. novembra 2021.

Popis prethodnih pobjednika dostupan je na sljedećem linku:

www.deloitte.com/cefast50.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti