IBU Demo Day 2021: Bez interakcije obrazovanja i privrede nema ni kvalitetnog poduzetništva

10.06.2021. 11:46 / Izvor: Akta.ba
IBU Demo Day 2021: Bez interakcije obrazovanja i privrede nema ni kvalitetnog poduzetništva

Deset mladih, srednjoškolci i studenti Burch-a, predstavili svoje startup-e.

Internacionalni Burch univerzitet jučer je upriličio Dan poduzetništva pod nazivom "Demo Day 2021". Događaj je okupio sve startup-e Burch inkubatora i predstavnike kompanija prijatelja i partnera univerziteta na jednom mjestu.

Studenti i srednjoškolci, koji su ostvarili najbolje rezultate na Start Me Up Highschool takmičenju – njih 10 imali su  priliku da u 3 minute prezentuju svoja rješenja.

Opći utisak bio je organizacija na svjetskom nivou, talentovani mladi s inovativnim idejama, idejama koje premašuju granice već viđenog i dokaz da su upravo mladi budućnost naše zemlje.

I sam rektor Univerziteta, Mersid Poturak, u svom obraćanju,  rekao je veliku istinu – Mlade vidimo kao alternativu ostanka i opstanka.

Danas je dan mladosti, inovacija I poduzetništva. Implementiramo svoju viziju, a kroz pružanje šanse mladima da dobiju mentorstvo, ali I finansijsku podršku, ukoliko se nekome od investitora svidi idejno rješenje koje će prezentovati. Kroz ovaj poslovni inkubator do sada je prošlo više od 500 ideja, a koje su iznjedrile 12 kompanija, I na desetine radnih mjesta. Za nas je ovo mnogo i jako važno”, rekao je, između ostalog, Poturak.

Među gostima, pored pored predstavnika domaćih kompanija, bili su I predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić-Mehmedović te Adnan Delić, ministar privrede.

“Velika je stvar prepoznati značaj praktičnog obrazovanja. Trebali bismo ga uvesti na sve fakultete. Dualne studije su u novo Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju, što je praksa svih visokoobrazovnih institucija u svijetu”, ističe Husić-Mehmedović.

Sličnog je stave i ministar Delić, koji podvlači značaj korelacije obrazovanja I privrede.

Bez interakcije obrazovanja i privrede nema ni kvalitetnog poduzetništva”, poručio je Delić.

I, zaista, a sudeći prema sjajnim idejama mladih poduzetnika, praktično obrazovanje bi trebalo biti sastavni dio školovanja.

Iako su jako mladi, njihove prezentacije zračile su samopouzdanjem i nevjerovatnom energijom koju su prenijeli na sve prisutne.

Tako smo imali priliku čuti startupe poput Štrebaj.ba, aplikacija koja nudi priliku za lakši I brži način pronalaska nastavnika u širokom rasponu, DesoLiner – uređaj koji omogućava dezinfekciju pokretnih traka, CoreTech – aplikacija koja nudi vrhunsko konverzacijsko AI I UX rješenje korištenjem vještačke inteligencije s emocionalnom vezom…

Inače, od 2021. godine, Internacionalni Burch univerzitet, osim mentorske podrške, umrežavanja i radnog prostora, također je osigurao i Fond za razvoj startup ideja za studente Burch univerziteta kroz koji će pružiti i finansijsku pomoć mladima. Svaka kompanija ima mogućnost ulaganja sredstava u ovaj fond.

Pogledajte sve prezentacije u videu: 

 

 

B.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti