Nema odmora dok traje obnova: Gradonačelnik Mostara ukinuo kolektivni godišnji odmor

11.06.2021. 12:47 / Izvor: Večernji List
Nema odmora dok traje obnova: Gradonačelnik Mostara ukinuo kolektivni godišnji odmor

Izmijenjena praksa.

Uposlenici Gradske uprave Grada Mostara neće, kako su to navikli u eri Ljube Bešlića, na kolektivni godišnji odmor. Naime, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara Marko Novak “pohvalio” se na svom Facebook profilu kako je Kordić izmijenio praksu da Gradska uprava ima praktički gotovo jednomjesečni “ferragosto”.

Kako je objavio Večernji list, sada je uređeno da će službenici i namještenici Gradske uprave Grada Mostara koristiti prvi dio godišnjeg odmora za 2021. godinu u razdoblju od 1. srpnja do kraja kolovoza u trajanju od najmanje 15 radnih dana. 

Pri tome se u prvih 15 radnih dana prvog dijela godišnjeg odmora za 2021. godinu neće uračunati dani plaćenog dopusta za zadovoljavanje vjerskih i tradicijskih potreba zaposlenicima koji su se na početku godine izjasnili za korištenje plaćenog dopusta za navedenu namjenu. Drugi dio godišnjeg odmora službenici i namještenici koristit će u dogovoru s neposrednim rukovoditeljem do 30. 6. 2022. godine.

Postoje i iznimke od ovoga pravila, a to je Profesionalna vatrogasna postrojba budući da je upravo u ljetnom razdoblju i najveći broj intervencija gasitelja te se godišnji odmor mora prilagoditi toj činjenici.

''Pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe godišnji odmor za 2021. godinu koristit će po posebnom rasporedu koji će utvrditi zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe'', navodi se u ovoj odluci.

S kolektivnim godišnjim odmorom, što je sustav koji je poznat u Italiji kao ferragosto, Mostar je bio jedinstven u Bosni i Hercegovini. Naime, nijedna druga jedinica lokalne uprave, bilo da je u pitanju općina ili grad, nije imala ovako uređen sustav godišnjih odmora za svoje zaposlenike ili pak angažirane državne službenike.

Prošle godine zaposlenici i službenici posljednji su put, barem kada je u pitanju mandat gradonačelnika Kordića, koji je preuzeo ove godine, imali kolektivni godišnji odmor od 20. srpnja do 14. kolovoza.

U takvome sustavu rada Grad Mostar organizirao je dežurstva, no gotovo mjesec dana građani nisu mogli u potpunosti dobiti odgovarajuću uslugu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti