Sokolac: Usvojene odluke o administrativnim taksama i smanjenju cijena komunalnih usluga

11.06.2021. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Sokolac: Usvojene odluke o administrativnim taksama i smanjenju cijena komunalnih usluga

Na sjednici Skupštine opštine Sokolac usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama odluke o administrativnim taksama.

Na sjednici Skupštine opštine Sokolac usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama odluke o administrativnim taksama, kojom je po osnovu Zakona usalglašeno da se taksa ne plaća za zahtjeve, molbe, prijedloge i prijave, potom izvode uvjerenja i potvrde odnosno izvode iz matičnih knjiga – državljanstva, smrtni ili rodni listovi.

Odlukom je obuhvaćena i tarifa za prestanak obavljanja djelatnosti privatnih preduzetnika koja sada iznosi 10 КM, a prema staroj Odluci bila je 25 КM. Odbornici su podržali i Odluku o davanju saglasnosti na cijene komunalnih usluga, koja podrazumijeva smanjenje cijena usluga korištenja vode za pravna lica sa 3,50 na 2,90 КM po metru kubnom, za zdravstvene ustanove sa 3,50 na 2,50 КM, zatim školske, sportske i humanitarne organizacije sa 2,30 na 2,00 КM i za domaćinstva sa 1,28 na 1,08 КM po metru kubnom.

Pred odbornicima se našla i Informacija o izvršenju budžeta opštine Sokolac za prva tri mjeseca ove godine.

"U poređenju sa budžetom Opštine za 2021. godinu, ukupna budžetska sredstva u pomenutom periodu ostvarena su sa 16 odsto i iznose 1.320.889 КM, od čega poreski prihodi iznose 827.912 КM, neporeski prihodi i grantovi 411.543 КM, transferi između različitih jedinica vlasti 77.818 maraka, primici za nefinansijsku imovinu 2.053, te primici od finansijske imovine i zaduživanja 1.563 КM. Najveća odstupanja primjetna su po osnovu poreza na lična primanja i njihovo ostvarenje je 19 odsto. Iz određenih razloga Poreska uprava nije izdavala račune u prvom tromjesečju, ali to je riješeno i očekujemo rast ovih prihoda. Ukupno raspoređena budžetska sredstva iznose 2.000.984, a razlika je 700.000 КM", obrazložio je Mitar Pržulj, načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ukazao je da je budžet ovako ostvaren iz više razloga.

"Кonkretno navodimo naplatu po osnovu građevinskih dozvola odnosno rente, jer ovo nije bio period za gradnju. Povećana su izdavanja za lična primanja u odnosnu na isti period prošle godine. U međuvremenu je povećana i cijena rada, a bilo je i lica koja su takoreći "na bijelom hljebu". Za građane su važne usvojene odluke koje se odnose na administrativne takse i cijene usluga korištenja komunalnih usluga, konstatovao je načelnik Bjelica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti