Digitalizacija javnih servisa kasni zbog neusaglašene specifikacije za nabavku opreme

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Digitalizacija javnih servisa kasni zbog neusaglašene specifikacije za nabavku opreme

Proces digitalizacije u BiH nije okončan zbog neusaglašene specifikacije za nabavku opreme između sva tri javna RTV servisa.

15.06.2021. 12:09 / Izvor: Fena

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković kazao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da proces digitalizacije u BiH nije okončan zbog neusaglašene specifikacije za nabavku opreme između sva tri javna RTV servisa.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Aide Baručije (Nezavisni blok), Branković je podsjetio da je prvobitni rok za digitalizaciju u BiH postavljen za kraj 2010. godine, ali da je zbog neaktivnosti u tom procesu pomjeren za juni 2015. godine.

"Ministarstvo je u saradnji s javnim servisima izradilo i dostavilo Vijeću ministara BiH materijale kako bi bile stvorene pravne, finansijske i tehničke pretpostavke za realizaciju procesa digitalizacije, te je pokrenut proces nabavke opreme za prvu fazu", rekao je Branković.

Dodao je da je prva faza uspješno okončana i sistem pušten u rad krajem 2016. godine, a ministarstvo je objedinilo drugu i treću fazu kako bi ubrzalo cijeli postupak.

Branković je naveo da su predstavnici javnih RTV servisa u februaru 2020. godine Ministarstvu dostavili tehničku specifikaciju opreme za drugu i treću fazu digitalizacije, kao preduvjet za raspisivanje tendera.

"Međutim, nedugo potom jedan od javnih RTV servisa je zamijenio svog predstavnika u komisiji za javnu nabavku, pri čemu je naknadno utvrđeno da ne postoji saglasnost za tehničku specifikaciju između sva tri javna servisa", istakao je Branković.

Naglasio je da je Ministarstvo više puta iniciralo sastanke s upravama sva tri javna servisa koji su i održavani, ali do danas nije zaprimilo usaglašenu tehničku specifikaciju s kojom bi krenulo u proces nabavke opreme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti