Jewell demantovao Viškovića: BiH će dobiti 300 miliona od MMF-a, ali to nema veze s kreditom

16.06.2021. 09:41 / Izvor: Oslobođenje
Jewell demantovao Viškovića: BiH će dobiti 300 miliona od MMF-a, ali to nema veze s kreditom

MMF je za sve svoje članice izdvojio 650 milijardi dolara generalne SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti.

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, demantirao je navode premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da će BiH dobiti kredit od Međunarodnog monetarnog fonda po najpovoljnijim uslovima i to bez provedenih reformi.

Višković je kazao da mu je odlazeći šef MMF-a u BiH Martin Petri rekao da je ova institucija spremna bez ikakvih početnih uslova već u septembru BiH dati 300 miliona eura.

"Tačno je, međutim, da će BiH dobiti taj iznos novca od MMF-a, ali to nema nikakve veze sa kreditom niti onim o čemu priča Višković. Radi se o tome da je MMF za sve svoje članice, njih 190, izdvojio 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti tih zemalja. Iznosi na koji neka država ima pravo izračunava se na osnovu kvota, pa tako kvota BiH iznosi 0,06 posto ili 300 miliona eura", pojasnio je Jewell u intervjuu za "Oslobođenje".

Dalje je naveo da se 300 miliona eura koje spominje Višković odnosi se na nešto što se zove generalna alokacija SDR- a. U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći zemljama članicama da dobiju sredstva za podupiranje rezervi ili za kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku.

"Zvanični prijedlog je trenutno u fazi pripremanja i mogao bi postati efektivan kasnije ove godine, moguće je i krajem augusta. Prema ovom prijedlogu, BiH bi trebala dobiti oko 300 miliona eura", rekao je  Jewell.

Naglasio je da treba imati na umu da su ovo vanredne mjere usmjerene na jačanje otpornosti globalne ekonomije u vrijeme neviđene krize.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti