Euro-Asfalt gradi transevropsku prometnu žilu kucavicu za privredu Slovenije i centralne Europe

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Euro-Asfalt gradi transevropsku prometnu žilu kucavicu za privredu Slovenije i centralne Europe

Ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 811 miliona eura.

26.06.2021. 11:01 / Izvor: Avaz.ba

Euro-Asfalt iz Sarajeva, nastavlja da niže uspjehe i ostvaruje zavidne rezultate na izuzetno zahtjevnom tržištu u Europskoj uniji.

U jakoj konkurenciji, koja je uključivala renomirana imena građevinskog sektora na evropskom i svjetskom nivou, upravo je ova bosanskohercegovačka firma odabrana da izvede značajan dio radova na projektu TIR 2 - Izgradnje željezničke pruge Divača – Koper u Sloveniji.

Željeznička pruga 21 stoljeća imat će kapacitet prolaza od 212 voznih kompozicija dnevno, iako nagib na pojedinim sektorima iznosi i do 17%.

Trasa se spušta od Divače visoko na kraškoj visoravni sve do nivoa mora kod luke Koper.

Zbog veoma teške konfiguracije terena, strogih ekoloških ograničenja i savladavanja oko 400 metara visinske razlike, čak 75% rute će prolaziti tunelima.

Ruta je ukupno duga 27.1 km i na njoj je planirana izgradnja sedam tunela, kao i tri vijadukta. Upravo su tuneli oblast niskogradnje u kojoj se Euro-Asfalt specijalizirao u posljednjih nekoliko godina i postao lider u regiji i zemljama EU.

Ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 811 miliona eura.

Ugovor za dionicu Sklop 1 Divača - Črni Kal je potpisan, a početni udio Euro-Asfalta već sada premašuje iznos od 100 miliona eura za radove u planiranom trajanju od 40 mjeseci.

Euro-Asfalt je već šest godina intenzivno angažovan na projektima u Sloveniji, od kojih je najznačajniji do sada bila sekcija autoceste Draženci – Granični prijelaz Gruškovje dužine 5,8 km, koja uključuje tunele, nadvožnjake i vijadukte, a čija je ukupna vrijednost premašila 70 miliona eura.

U Euro-Asfaltu ovaj ambiciozan projekt smatraju novim izazovom za desetine inženjera građevine i stotine radnika ove kompanije.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti