Pokretanje slobodnih industrijskih zona velika šansa Republike Srpske zbog geografskog položaja

23.07.2021. 12:11 / Izvor: SRNA
Pokretanje slobodnih industrijskih zona velika šansa Republike Srpske zbog geografskog položaja

Privući investitore u RS pokretanjem slobodnih zona.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je u Trebinju da je pokretanje slobodnih industrijskih zona velika šansa Republike Srpske zbog njenog geografskog položaja, te da su one značajne za privlačenje investitora koji će imati proizvodnju oslobođenu plaćanja PDV-a i carina.

Petričević je naveo da bi prva slobodna zona u Republici Srpskoj mogla biti otvorena do kraja ove godine i da očekuje da će privući značajan broj investitora i otvaranje radnih mjesta. 

"Cijeli proces je u toku, pripremaju se elaborati, dokumentacija, infrastruktura. Realno je da možemo reći da bi do kraja godine mogli imati tu prvu slobodnu zonu. Vidjećemo da li će to biti prva poslovna zona ovdje u Trebinju ili u Bratuncu jer i tamo postoji inicijativa", rekao je Petričević, novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Područne privredne komore Trebinje Duškom Pantovićem i lokalnim privrednicima.

On je istakao da je cilj privlačenje investitora u Hercegovinu i Republiku Srpsku upravo kroz slobodne zone, dodavši da grad Trebinje priprema i da će podnijeti potrebnu dokumentaciju prema Ministarstvu.

On je istakao da to daje mogućnost i domaćim i stranim investitorima da uspješnije i konkurentnije posluju u tim zonama.

"Otvaranjem slobodnih zona obezbijediće se nova radna mjesta, a poznato je i da su plate zaposlenih u slobodnim zonama mnogo veće, što nam je i cilj da zadržimo radnu snagu i napravimo privredni ambijent privlačan za investitore", rekao je Petričević.

On je kao pozitivan primjer naveo slobodnu zone Pirot u Srbiji, koja je jedna od najuspješnijih.

"Obišli smo sa privrednicima tu slobodnu zonu i koristili smo njihova pozitivna iskustva koja želimo da primijenimo i u Republici Srpskoj", rekao je Petričević.

On je naveo da je na sastanku u Trebinju bilo riječi i o problemima koje imaju privrednici u Hercegovini, istakavši da se iz godine u godinu Vlada Republike Srpske odobrava veća sredstva za podršku privrednicima, prije svega, prerađivačkoj industriji, posebno za nabavku novih tehnologije, što je ključno za održavanje pozitivne privredne aktivnosti u Republici  Srpskoj.

Pantović je rekao da je sa ministrom razgovarano o tome kako poboljšati status privrednika iz Trebinja i Hercegovine, te da je cilj posjete ministra da se lično uvjeri da su kompanije koje su dobile podsticaje resornog ministarstva taj novac uložile u razvoj i nove tehnologije.

"Razgovarali smo i o podsticajima i promjeni stope poreza i doprinosa da bi se stimulisali privrednici da prijave sve radnike i da stanemo u kraj sivoj ekonomiji i `platama u koverti` i na tome će se raditi u saradnji sa resornim ministarstvom i širom poslovnom zajednicom", rekao je Pantović.

On je dodao da je privreda glavni faktor razvoja i punilac budžeta kako opštinskog, tako i republičkog, te da svake godine raste budžet za podsticaje privredi što govori o jasnoj namjeri ministarstva da pruži pomoć.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević će tokom dana posjetiti nekoliko preduzeća u Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti