Obrtnička komora USK-a i općina Velika Kladuša sa partnerima u novom programu zapošljavanja

20.08.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Obrtnička komora USK-a i općina Velika Kladuša sa partnerima u novom programu zapošljavanja

Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta.

"Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta", novi je projekt kojeg će Obrtnička komora USK-a, općina Velika Kladuša i ostali partneri uz finansijsku pomoć USAID-a u BiH i Međunarodne organizacije rada, implementirati naredne godine, a s ciljem razvoja i realizacije programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada kroz program partnerstva za zapošljavanje.

Tim povodom, jučer je u zgradi Općine održan radni sastanak lokalnih partnera, u koji su pored kantonalne Obrtničke komore i općine Velika Kladuša, uključeni JU Služba za zapošljavanje USK-a, dvije obrazovne institucije: Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i JU i srednja škola "Dr. Husein Džanić",  te firma "Strojopromet" d.o.o. Velika Kladuša. Vrijednost projekta iznosi više od 300.000 KM, a čijom realizacijom će radno osposobljeno, bilo da se radi o prekvalifikaciji, pronalasku posla ili pokretanju vlastitih biznisa, biti više od 100 osoba.

Kako je istaknuo ovlaštenik i savjetnik općinskog načelnika, Ervin Abdić, općina Velika Kladuša uvijek je podržala i prepoznala značajne projekte, te uzimala učešće u istim. Od cjelokupnog iznosa,11% spada na lokalne partnere, a općina je prihvatila da učestvuje u iznosu od 20.000 KM, te pruži i drugu neophodnu pomoć.

Predsjednik Obrtničke komore USK-a, Enes Arapović naglasio je važnost projekta koji je namijenjen zapošljavanju novih i osposobljavanju postojećih kadrova.

Cilj projekta je razvoj i realizacija programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada kroz program partnerstava za zapošljavanje u formi tri programa obuke, iz oblasti agroturizma, uzgoja i prerade ljekovitog bilja sa osnovama fitoterapije, te obuke za CNC – operatere i programere.

Inače, riječ je o projektu „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU) a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).  LEP II projekt je usmjeren ka poboljšanju socijalno-ekonomske situacije i životnih uslova u BiH. Realizacijom projekta, MOR očekuje da će doprinijeti povećanju udjela lokalnih zajednica sa djelotvornim partnerskim mehanizmima koji doprinose formalnom zapošljavanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti