Rudnički sindikat i Vlada TK insistiraju na provođenju Sporazuma sa Elektroprivredom BiH

08.09.2021. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Rudnički sindikat i Vlada TK insistiraju na provođenju Sporazuma sa Elektroprivredom BiH

Vlada TK podržala zahtjeve Rudničkog sindikata

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada TK insistiraju na dosljednom provođenju Sporazuma kojeg su u maju potpisali "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo i Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH.

Sindikat rudnika i Vlada Tuzlanskog kantona traže od JP "Elektroprivreda BiH" d.d.-Sarajevo da intenzivira i uspostavi potrebnu dinamiku u dokapitalizaciji Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli, a kako bi se osigurali uslovi za realizaciju planiranih proizvodnih rezultata.

Vlada Tuzlanskog kantona poziva Rudnike uglja "Kreka" i Sindikat radnika rudnika da po odredbama Zakonu o radu Federacije BiH i Zakona o mirnom rješavanju sporova u FBiH prije svega okončaju proces mirenja, te da sva otvorena pitanja rješavaju daljim dijalogom u skladu sa Sporazumom kojeg su JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo i Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH potpisali 19. maja 2021. godine u Sarajevu.

Rudarski sindikati i Vlada pozivaju JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo da proces reorganizacije i restrukturiranja Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli realizuju u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i Sporazumom kojeg su  potpisali 19. maja.

Također Sindikati i Kantonalna vlada zahtijevaju od Elektroprivrede BiH da restrukturiranje Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli na planu ljudskih resursa realizuje u skladu sa tačkama 3. i 4. navedenog Sporazuma.

Imajući u vidu poseban interes javnosti, ali i javni interes, rudarski sindikati i Vlada Tuzlanskog kantona zahtijevaju od "Elektroprivrede BiH" da, radi brojnih razloga, javno predstave procjenu mogućnosti realizacije investicionog projekta u TE "Tuzla" u Tuzli-BLOK 7.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti