Usvojena Uredba o novom obliku službene policijske iskaznice i policijske značke u KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena Uredba o novom obliku službene policijske iskaznice i policijske značke u KS

Uredbom je predviđeno i korištenje otiska policijske značke na službenim vozilima i motociklima.

17.09.2021. 07:54 / Izvor: Akta.ba

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Vlada KS na jučerašnjoj sjednici je usvojila Uredbu o obliku službene policijske iskaznice i policijske značke policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS. Njome se propisuju jednoobrazni izgled i oblik policijske značke, te obrazac i sadržaj službene policijske iskaznice koje nose policijski službenici KS.

"Dosadašnja uredba propisivala je tri izvedbe policijske značke (zlato, zlato-srebro, srebro) uz navođenje naziva organizacione jedinice i radnog mjesta, usljed čega su svaka promjena radnog mjesta, unapređenje ili prelazak u drugu organizacionu jedinicu zahtijevali promjenu policijske značke. Pored toga, policijska značka do sada se vezala uz stručnu spremu (VSS, VŠS i SSS), a ne činove, kako predviđa Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS", pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Novom Uredbom, oblik i izgled policijske značke koja mora biti jasno prepoznatljiva javnosti, mijenja se i bit će jednoobrazna.

Simboli Ministarstva umjesto vage i munje sada će biti zvijezda i grb Kantona Sarajevo. Za službenu policijsku iskaznicu propisan je rok važenja od 10 godina.

"U cilju ekonomičnosti i svrsishodnosti, propisano je da kada se jednom izda policijska značka, ona važi u toku cijelog radnog vijeka policijskog službenika, bez obzira u kojoj je organizacionoj jedinici raspoređen, kao i na njegovo premještanje u toku službe, uključujući i napredovanje kroz činovanja i slično", dodao je ministar Katica.

Troškovi izrade 1.375 jednoobraznih policijskih znački kožnog poveza, propisanih novom Uredbom bi u 2022. godini iznosili 168.918 KM (105 KM+PDV po jednoj znački).

Izrada novih službenih policijskih iskaznica u 2022. godini za 1.375 komada iznose 12.870 (8 KM+PDV po iskaznici).

Uredbom je predviđeno i korištenje otiska policijske značke na službenim vozilima i motociklima.

Tako bi ukupno procijenjena sredstva za nabavku jednoobraznih oznaka, prema trenutnom broju zaposlenih policijskih službenika, u narednoj godini iznosila 196.120 KM.

Taj novac je planiran budžetskim zahtjevom Uprave policije za sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

 

 

PODIJELI:
TAGOVI:

Vlada KS

policijska značka

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti