Zbog nespremnosti države, nosilac energetske tranzicije u BiH će biti privatni sektor

06.10.2021. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Zbog nespremnosti države, nosilac energetske tranzicije u BiH će biti privatni sektor

Spremnost država regiona Zapadnog Balkana za održivu energetsku tranziciju.

U okviru Međunarodne konferencije "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂", u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, danas su predstavljeni detalji istraživanja "Brometar spremnosti država Zapadnog Balkana za održivu tranziciju".

O istraživanju je govorio prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora Centar za održivu energetsku tranziciju RESET BiH.

"Mi smo proveli istraživanje u tri zemlje Zapadnog Balkana Srbija, BiH i Crna Gora u kojem su učestvovali poznati stručnjaci iz institucija, elektroprivreda, fakulteta. Rezultati će biti objavljeni do kraja godine, nakon čega ćemo sagledati gdje se nalazimo i da konačno nešto pokušamo uraditi", kazao je Kušljugić.

Ono što prve indicije stručnjaka govore je da ni vlade, ni elektroprivrede ne mogu biti nosioci tranzicije, jer nisu spremni za to. 

"​Procjene stručnjaka ukazuju da su vizija, koncepti, finansijski i ljudski kapaciteti kod njih skoro nepostojeći i da će privatni sektor biti nosilac tranzicija što nije slučaj u Srbiji i Crnoj Gori. Razlog tome je što kod institucija ne postoji politička volja, potpisuju se dokumenti i preuzimaju velike obaveze koje ne misle provesti i to postaje veliki problem", istakao je on.

To ukazuje da bi se tranzicija u Bosni i Hercegovini mogla desiti po sljedećem scenariju. 

"Dešava se onda i samo pod pritiskom Evropske unije, stranih konsultanata i pod djelovanjem tržišta. To je scenarij ponovljene tranzicije kao što je privatizacija banaka i preduzeća. Najveću cijenu će platiti građani, a privreda će se naći u okolnostima u kojima će se morati sama snalaziti". 

Podsjetio je da je 14. jula Evropska unija usvojila prijedlog nove regulative. Ukoliko mi ne krenemo odlučno u energetsku tranziciju, a to znači da nadoknadimo što nismo stigli i i da podignemo kapacitete, odlučnost, zakonsku regulativu u narednih godinu dana, onda ćemo kao država biti izolovani sa aspekta energetske tranzicije sistema.

"Prve posljediće toga mogu očekivati izvoznici električne energije, tako da nije 5 do 12, već 12 i 5. Vrijeme je da se ovome ozbiljno počne razgovarati tamo gdje treba", poručio je Kušljugić.

U suprotnom, problem kao što je povećanje cijena električne energije koji se dešava zbog regionalnih procesa, neće biti jedini. 

"Trebamo shvatiti da obnovljive izvore energije neće praviti samo elektroprivrede, već privatne kompanije i investitori, a država treba da vidi kakve sve koristi može imati od toga", naglasio je. 

Istakao je da će upravo danas na skupu Zapadnog Balkana ponovo biti potpisana izjava u kojoj se potvrđuje predanost čelnika Zapadnog Balkana da u potpunosti provedu Zelenu Agendu. 

Podsjetimo, prema Agendi 2030, kompletna Evropa bi trebala zamijeniti upotrebu nafte, uglja i plina zamjenskim alternativnim gorivima, što mnogi stručnjaci smatraju novom industrujskom revolucijom.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti