Obnova tramvajske pruge očima građana ide puževim koracima, a očima nadležnih planiranom dinamikom

22.10.2021. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Rekonstrukcija tramvajske pruge
OTVORI GALERIJU

Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, na potezu od Ilidže do Nedžarić, počela je 26. augusta.

Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, na potezu od Ilidže do Nedžarići, počela je 26. augusta. Milionski posao dobio je konzorcij dvije firme iz Kine, dok su podizvođači radova bh. kompanije. 

Iako nadležni tvrde da radovi napreduju planiranom dinamikom, građani sve više negoduju. Nakon što su uklonjene stare tramvajske šine, radovi su čini se stali. Rijetki su trenuci kada se tek poneki radnik domaćih izvođača vidi na terenu, a sve su češće fotografije nezadovoljnih građana koji to dokazuju na društvenim mrežama.

Najavljeni su i radovi u odvodnji, međutim, prema našim informacijama, pojavio se problem u realizaciji zbog idejnog projekta, te se čeka ispravka tehničkih detalja. 

Navode smo pokušali provjeriti od resornog ministra Adnana Štete, međutim, iz ministarstva saobraćaja su se danas oglasili saopćenjem za javnost ne iznoseći sve detalje.

I dalje tvrde da dinamika radova na rekonstrukciji tramvajske pruge ide u skladu s planovima.

Antikorozivna zaštita stubova

"Dinamika radova ide u skladu sa svim planovima. Mnogo stvari od mog prošlog obilaska je realizovano i slobodno mogu reći da sam zadovoljan urađenim. Nakon završetka geodetskih radova i sanacije velikih oštećenja stubova kontaktne mreže za koje nije predviđena zamjena, u proteklih sedam dana se radilo na dodatnim iskopima postojećeg materijala, pa sada taj procent iznosi 62 posto u odnosu na Ugovor", rekao je Šteta koji je i ovog petka obišao radove na rekonstrukciji tramvajske pruge, te se sastao sa izvođačima i nadzorom.

Kako kažu, do sada je urađena antikorozivna zaštita na 20 stubova kontaktne mreže, prikupljena određena dokumentacija za materijale koji će se koristiti u svrhu rekonstrukcije tramvajske pruge, a u narednom periodu se očekuju odobrenja za cjelokupnu dokumentaciju. 

"Važno je da, i mimo mašina koje su na terenu, imamo cijeli niz sastanaka na kojima struka daje najbolja rješenja kako bi projekt bio što kvalitetnije urađen. To su neke stvari koje svima nisu vidljive, a koje su od velikog značaja za njegovu realizaciju", dodao je ministar Šteta.

Podsjetimo, rok za završetak radova na prvoj dionici Ilidža-Nedžarići je devedeset (90) dana od početka radova. Za kompletan završetak ove faze radova ostalo je još nešto više od mjesec. 

Nakon toga, radovi bi trebali početi i na dionici Nedžarići-Remiza.

Obnova pruge, shodno ugovoru, na relaciji Ilidža-Remiza treba biti biti završena za 240 dana.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti