Filantropski forum: Platforma za sve one koji žele ulagati u bolje društvo

03.11.2021. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Zoran Puljić
OTVORI GALERIJU

Foto: Akta.ba

Filantropski forum ima za cilj da predstavlja glas, prava i mjesto za rješavanje izazova svih onih koji su prisutni na polju filantropije u BiH.

Projekat pod nazivom "Pravni okvir za filantropiju" predstavljen je danas u Sarajevu pod pokroviteljstvom USAID-a i šest partnerskih organizacija; fondacije Mozaik, Hastor, Pomozi.ba, Mreže za izgradnju mira, Trag fondacije i fondacije Catalyst.

Prisutnima se na početku foruma obratio Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i član Upravnog odbora Filantropskog foruma, kazavši da ovo nije standardni event na koji dolazimo da ostvarimo poslovne kontakte za rad nekog dobitka naše kompanije, već za rad naše duše, našeg srca i za rad cijele Bosne i Hercegovine u kojoj živimo.

"Filantropija u nekom neoliberanom konceptu kaže da je to ono što mi radimo kada tržišta i država ne uspije da riješi sve probleme ovog društva i onda se mi kao pojedinci i kompanije uključujemo da popravimo te neke zaostale probleme", objasnio je Puljić na samom otvaranju foruma.


Misija filantropskog foruma

Danas se o filantropiji govorilo, ne kao o incijativi jednog pojedinca nego kao o incijativi svih fondacija, kompanija, građana i udruženja, i upravo svi oni zajedno rade na poboljšanju trenutnog pravnog okvira za filantropiju.

"Davanja u BiH konstantno rastu i to je jedna zaista ohrabrujuća činjenica i podatak koji nam govori da nije sve tako crno", rekao je Puljić, i dodao da filantropski forum postoji u mnogim zemljama svijeta, te istakao da su on kao i njegovi partneri ponosni jer jedan ovakav forum postoji sada i našoj državi.

On je kazao da su vremena koja nam dolaze izazovna, i da će najteže biti ljudima koji žive na socijalnim ili nekim drugim marginama društva.

Filantropski forum ima za cilj da predstavlja glas, prava i mjesto za rješavanje izazova svih onih koji su prisutni na polju filantropije u BiH, odnosno onih koji se bave humanitarnim radom, na organizovan ili lični način.

"Ono što će filantropski forum raditi kao takav jeste da poboljša cijeli ekosistem filantropije i to na način da će olakšati određene faze i procese ili ih makar učiniti malo manje teškima", pojasnio je Puljić.

 

filantropski forum


Učesnici foruma su naglasili da oni danas zajedničkim snagama trasiraju put budućnosti filantropije u BiH.

"Mi trasiramo put nečemu što je borba za opšte dobro u odnosu borbe za individualni interes, također trasimo put novim mladim generacijama koje dolaze, pokazujući im ličnim primjerima dobročinstva kako oni dalje da djeluju u budućnosti", naglasila je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Filantropskog foruma.

Vučić je kazala da su tri stuba cijele ove priče, a to su upravo kompanije i koorporacije koje su već društveno odgovorne i koje su  pokazale ogroman afinitet za filantropiju, drugi stub čine udruženja, asocijacije, i treći stup su individualni filantropi koji kao individue žele da doprinesu svemu ovome.


Tri stuba filantropskog foruma

"Prvi koraci će biti okupljanje članica u sva tri stuba filantropskog foruma, podizanja nivoa razmišljanja o ovom projektu , zatim promocija filantropije, pokušaji izmjena u pravnim okvirima za filantropiju, umrežavanje istinskih filantropa sa onima kojima je pomoć potrebna", pojasnila je Vučić, i dodala da im je cilj da imaju što više partnera i da budu katalizator ili poveznica između svih onih koji daju sa onima kojima je pomoć potrebna.

Seid Fijuljanin, predsjednik Upravnog odbora Filantropskog foruma naglasio je da su sve one kompanije koje su prisutne na polju filantropije i koje se istinski bave onim što zastupaju dobrodošle da se priključe ovom formu, on je dodao da se nada da će do kraja prve godine rada filantropskog foruma porasti broj kompanija koje će im se pridružiti u njihovom djelovanju i pomaganju drugima. 

"Jedna posebna tema i dio strategije će biti upravo o budućim članovima filantropskog foruma, selekcija članova će biti vrlo precizna ali i jednostavna, gdje će moći da učestvuju svi oni koji istinski žele da pomognu i konkretno i precizno doprinesu samom forumu, poručio je Fijuljanin".  

Filantropski forum će predstavljati platformu za sve one koji žele ulagati u bolje društvo, a kao glavni zadatak učesnici su naveli pružanje većeg povjerenja filantropskoj zajednici u sam proces davanja. Konačni cilj je da primaoci filantropskih davanja imaju bolji kvalitet života i dugoročnu podršku.

"Nadam se da ćemo današnjim pokretanjem foruma dobiti jedno sistemsko rješenje ili centar ispred kojeg ćemo moći graditi bolju budućnost za građane BiH, te mogućnost za izgradnju uslova za oporavak planete zemlje", rekao je Puljić na kraju izlaganja. 

 

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti