Princip odabira kompanija: Ovih sedam industrija ima prioritet učešća na EXPO Dubai

23.11.2021. 09:44 / Izvor: Akta.ba
expo dubai bih

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je javni poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjektata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je javni poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjektata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Ministarstvo privrede je pozvalo sve privredne subjekte koji ispunjavaju kriterije ovog Poziva da se prijave za učešće i predstave svoje poslovanje u sklopu EXPO 2020 Dubai, Biznis programa. Izabrani privredni subjekti će dobiti paket podrške. Konkurs je otvoren do 28.11.2021.

Za potrebe reprezentativnog i transparentnog odabira privrednih subjekata izrađena je "Metodologija i kriteriji za izbor preduzeća koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Expo 2020 Dubai" koja obuhvata procjenu broja preduzeća koja će predstavljati sedam izabranih industrija, te prijedlog kriterija za izbor datih preduzeća u okviru identificiranih perspektivnih industrija.

Metodologiju pripreme javnog poziva po kriterijima EXPO 2020 Dubai, ali prilagođenim našim uvjetima i raspoloživim sredstavima, razvio je stručni tim ljudi kojeg predvodi predsjednik Admir Čavalić. 

Princip odabira kompanija će se vršiti na osnovu industrija koje su prepoznate kao strateški važne. U tom kontekstu je izabrano sedam industrija, koje će biti predstavljene s ukupno 80 kompanija, a broj kompanija određen je shodno rejtingu svake od industrija.

Tako će iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije ići 18 kompanija; šumarstva i drvne industrija (proizvodnja namještaja) - pet kompanija; metalno prerađivačke industrije - proizvodnja metala i proizvodnje gotovih metalnih proizvoda ukupno 11 kompanija; automobilske industrije - dvije kompanije; IKT sektora - osam kompanija; oblasti turizma - 15 kompanija; farmaceutske industrije – dvije kompanije, dok će ostale oblasti predstavljati ukupno 14 kompanija. Iz oblasti projekata (građevina, proizvodnja, turističke lokacije i slično) priliku će imati pet kompanija.

Po pomenutoj Metodologiji predlaže se sljedeći broj privrednih subjekata, projekata i turističkih subjekata, po perspektivnim industrijama:

R. br.

Industrija

Broj

1.

Poljoprivreda i prehrambena industrija

18

2.

Šumarstvo i drvna industrija (proizvodnja namještaja)

5

3.

Metalno prerađivačka industrija

  • proizvodnja metala
  • proizvodnja gotovih metalnih proizvoda

1

10

4.

Automobilska industrija

2

5.

ITK sektor

8

6.

Turizam (8 biznisa iz oblasti turizma i ugostiteljstva -turističke agencije, hoteli i slično, 7 turističkih zajednica)

15

7.

Farmaceutska industrija

2

8.

Ostale industrije

14

9.

Projekti (građevina, proizvodnja, turističke lokacije i slično)

5

 

Ukupno planirani broj privrednih subjekata

80

 

Kriteriji za izbor privrednih subjekata bazirani su na Metodologiji i podijeljeni su u tri grupe:

1. PREDUZEĆA iz sedam identificiranih perspektivnih industrija

2. TURISTIČKE ZAJEDNICE*

3. PROJEKTI

* Ugostiteljski objekti, hoteli, turističke agencije i touroperateri obuhvaćeni su kategorijom PREDUZEĆA: industrija - turizam.

Stručni tim je razvio pet fokusa izbora ili meta kriterija, s pripadajućim kriterijima i indikatorima za mjerenje. Fokusi su na ekonomskoj poziciji preduzeća; potencijalu rasta; izvoznim potencijalima; inovativnosti; i održivosti. Detalji o načinu prijave i bodovanju će biti dostupni u okviru javnog poziva, koji će biti objavljen na web stranici koja se priprema i koja će biti zvanična stranica BiH za EXPO 2020 Dubai.

Ministar Delić je ranije posebno naglasio da će kompanije s područja Kantona Sarajevo u startu imati prednost u odnosu na kompanije iz drugih dijelova zemlje.

"Kompanije s područja Kantona Sarajevo imat će prednost od deset bodova u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine, i mislimo da je to pravedno jer Kanton Sarajevo je taj koji izdvaja sredstva, a i strateške grane privrede uglavnom su na području Kantona Sarajevo", istakao je ministar.

Također, naglasio je da svi privrednici imaju pravo odlaska na EXPO i da su im svi resursi na paviljonu na raspolaganju, s tim da za razliku od ovih 80 kompanija kojima su plaćeni troškovi, oni sami snose svoje troškove.

Organizacioni odbor BiH za EXPO 2020 Dubai je također imenovan i uskoro će imati prvu sjednicu, a trenutno sve aktivnosti su usmjerene na pripremu nacionalnog dana Bosne i Hercegovine, koji je planiran za subotu, 18. decembra 2021. Ovaj dan predstavlja centralni događaj promocije svake zemlje i podrazumijeva zvaničnu ceremoniju i kulturno-umjetnički program, a sastavni dio Nacionalnog dana je bilateralni sastanak delegacije Bosne i Hercegovine s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i zvanična večera sa domaćinima, te konferencija za medije. 

"Kako bi kreirali dodatne prilike za predstavljanje ključnih industrija i kompanija iz Bosne i Hercegovine na Expo 2020 Dubai, planiramo organizaciju Country Business Briefing-a. Ovaj događaj omogućava najvišim državnim zvaničnicima i ekspertima iz ključnih industrija Bosne i Hercegovine da predstave poslovne prilike naše države i povežu se s globalnim investitorima i donosiocima odluka", izjavio je Delić. 

Country Business Briefing će biti održan dan nakon Nacionalnog dana naše zemlje, 19. decembra 2021. godine u 14:30 sati u Business Connect Centre-u, na Expo 2020 Dubai.

Paviljon Bosne i Hercegovine se trenutno uređuje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti