Tokom 2021. godine za podsticaje poljoprivrdenoj proizvodnji isplaćeno više od pet miliona KM

29.11.2021. 14:41 / Izvor: Akta.ba
podsticaj poljoprivredi

Ministarstvo privrede KS je u okviru rekapitulacije svojih aktivnosti u ovoj godini, napravilo i presijek sprovedenih mjera i dodjela poljoprivrednih poticaja u ovom periodu.

Ministarstvo privrede KS je u okviru rekapitulacije svojih aktivnosti u ovoj godini, napravilo i presijek sprovedenih mjera i dodjela poljoprivrednih poticaja u ovom periodu.

Prema tim podacima, ukupno 1.856 prijavljanih kandidata zadovljilo je uvjete i kriterije za ostvarivanje prava novčanh podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za što je Ministarstvo privrede ukupno isplatilo 5.035.799,92 KM.

Dok je tokom ljetnih mjeseci zabilježen povećan rast zanimanja za poljoprivrednu prizvodnju u oblasti plasteničke proizvodnje, pčelarstva, uzgoj krava i teladi, tov piladi, junadi i junica, te kupovinu mehanizacije, u jesenjem periodu veći interes iskazan je za podsticaje u oblasti animalne proizvodnje, gdje je i isplaćen najveći iznos podsticajnih sredstava tokom 2021. godine, navodi se u izvještaju ovog ministarstva. 

"U animalnoj proizvodnji pravo na podsticaj za provođenje veterinarsko-zdravstveni, zootehničkih i zoohigijenskih mjera ostvarilo je 1.457 kandidata kojima je isplaćen ukupan iznos podsticajnih sredstava od 3.953.937,91 KM", istakao je ministar privrede Adnan Delić.

Naveo je i da je u ovoj proizvodnji pravo na podsticaj ostvarilo 496 pravnih lica kojima je isplaćeno ukupno 2.518.850,4 KM, te 961 fizičko lice kojima je isplaćeno ukupno 1.075.087,51 KM. 

Također, u Registru podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji zabilježena su 283 kandidata koja su ostvarila pravo na podsticaj u oblasti biljne proizvodnje za provođenje agro-tehničkih mjera, nabavku sjemena i repromaterijala. U ovoj oblasti ukupno je isplaćeno 511.481,35 KM.

Za novčane podsticaje za ostvarenu organsku proizvodnju isplaćeno je  6.669 KM, dok je za kapitalna ulaganja  - nabavku junica i poljoprivrednu mehanizaciju isplaćeno ukupno 923.711,66 KM.

Ministar Delić istakao je i da je zadovoljan realizacijom planiranih budžetskih sredstava u oblasti poljoprivredne proizvodnje, obzirom da je do sad isplaćeno 5.035.799,92 KM od ukupno 6,1 miliona KM predviđenih namjenskih sredstva za poljoprivredne podsticaje.

"Obzirom da bilježimo porast interesovanja za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, ukoliko bude potrebno do kraja godine, mi ćemo obezbijediti dodatna sredstva za isplaćivanje ovih podsticaja", najavio je ministar Delić.

S ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, uz  podsticaje za domaću  proizvodnje i snabdijevanja tržišta domaćim proizvodima, Ministarstvo privrede aktivno radi na pripremi i izradi novog zakona i podzakonskih akata za poljoprivredne podsticaje koji će dodatno regulisati ovu oblast.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti