Loša praksa provođenja pregovaračkih postupaka: Pojedini ugovorni organi prave namjerne greške

21.12.2021. 09:31 / Izvor: Akta.ba
javne nabavke

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine izvršila je monitoring postupaka javnih nabavki.

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine izvršila je monitoring postupaka javnih nabavki. U procesu praćenje uočena je loša praksu pri provođenju osnovnih postupaka (otvorenih, ograničenih i konkurentskih zahtjeva za dostavu ponuda).

"Pojedini ugovorni organi, kada su predmet nabavke radovi, prave namjerne i svjesne greške u projektnoj dokumentaciji/tehničkoj specifikaciji koje se onda naknadno "popravljaju" odnosno "plaćaju" provođenjem pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja za dodatne ili nepredviđene radove", navode iz Agencije. 

Napominju da je pregovarački postupak bez objave obavještenja je najmanje transparentan postupak i treba ga koristiti izuzetno, samo u situacijama predviđenim Zakonom o javnim nabavkama, vodeći pri tome računa o utvrđenim posebnim uslovima za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

"Dakle, potreba za dodatnim ili nepredviđenim radovima putem pregovaračkog postupka nikako ne bi smjela biti posljedica propusta ugovornog organa pri provođenju osnovnog postupka", ističu iz Agencije.

Takvim postupanjem se krše osnovni principi iz člana 3. Zakona o javnim nabavkama i u neravnopravan položaj se dovode svi oni učesnici postupka koji je prethodio osnovnom postupku, a na odgovarajući način se privilegira odnosno favorizira te na koncu i finansijski honorira ponuđač koji je izabran kao najpovoljniji u postupku koji je prethodio zaključenju osnovnog ugovora,  s obzirom na seriju dodatnih ili nepredviđenih radova koja uslijedi nakon toga. 

Podsjećaju da je sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini visoko decentralizovan, te ugovorni organi imaju proaktivnu ulogu, samostalno provode postupke ali i snose punu odgovornost za provedene postupke, odnosno za donesene odluke povodom postupaka javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i podzakonskim aktima.

"Ovakvi i slični slučajevi koji se konstatuju ili su već konstatovani u procesima praćenja, osim posljedično mogućeg pokretanja prekršajnog postupka, će se dostavljati u vidu informacije i nadležnim tužilaštvima na eventualno postupanje", zaključili su Agencije za javne nabavke BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti