Novac

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sve više putnika na granicama prijavljuje prenos gotovine: U prtljagu nose stotine hiljada maraka

Mnogi građani preko graničnih prelaza u BiH prenose velike sume gotovine, čemu svjedoče i podaci Uprave za indirektno (UIO) oporezivanje.

27.12.2021. 09:05 / Izvor: Glas Srpske

Mnogi građani preko graničnih prelaza u BiH prenose velike sume gotovine, čemu svjedoče i podaci Uprave za indirektno (UIO) oporezivanje, prema kojima je najveći prijavljeni unos novca u BiH ove godine bio 391.166 maraka, a iznesenog 252.008 maraka.

Kako su u UIO naveli za "Glas", lani je najveća prijavljena suma prilikom ulaska u BiH iznosila 598.483 marke, dok je jedan putnik prilikom izlaska iz BiH prijavio da sa sobom nosi 273.816 maraka, što je ujedno i najveća suma iznesena prošle godine.

Kako su istakli u UIO, svi putnici koji unose ili iznose gotovinu i vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 evra dužni su to prijaviti carinicima na svakom graničnom prelazu te navesti i porijeklo novca.

"Očigledno je povećanje broja takvih prijava, jer su ove godine 163 vlasnika gotovine prijavila da unose sumu veću od 10.000 evra, što je za 55 fizičkih lica više nego lani", kazali su u UIO dodavši da je ove godine 34 putnika prijavilo da iznosi veću količinu gotovine, dok je 2020. godine to učinilo njih 20.

Kada je riječ o porijeklu novca, u UIO su za "Glas" kazali da su najčešći dokazi potvrda banke, ugovor o kupoprodaji, isplatni nalog poštanske štedionice i rješenje o nasljeđu.

Iako podaci govore da raste svijet o legalnom prenosu novca preko graničnih prelaza, upućeni ipak smatraju da je daleko više onih koji carinicima kažu da nemaju šta da prijave, što svjedoče i podaci Granične policije BiH prema kojima je samo ove godine na granicama privremeno oduzeto dolara i evra u protivvrijednosti oko 60.000 KM.

"Dio novca je privremeno oduzet od putnika na aerodromima u Sarajevu i Tuzli, a dio je proistekao iz krivičnih djela nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, krijumčarenje ljudi i zloupotreba položaja ili ovlašćenja", kazali su u Graničnoj policiji dodajući da je lani privremeno oduzeto 34.308 KM.

Dodali su da se osobe koje ne prijavljuju novac ni policijskim ni carinskim službenicima najčešće pravdaju da nisu znali da to trebaju, odnosno da nisu upućeni u zakonske procedure o dopuštenoj količini unosa i iznosa novca u i iz BiH.

Procedura

Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu za prijavu gotovine koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prelazima od carinskih službenika ili preuzeti sa internet stranice www.uino.gov.ba.

"Na poleđini obrasca za prijavu gotovine navedeno je detaljno uputstvo kako se popunjava. Nakon popunjavanja, obrazac se predaje carinskom službeniku koji je na zahtjev putnika obavezan jedan ovjeren primjerak vratiti putniku koji je izvršio prijavu gotovine, čekova ili drugih vrijednosnih papira", kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

 

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti