ArcelorMittal: Prema postojećoj okolinskoj dozvoli sprovedene 33 mjere za usklađenost

07.01.2022. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Nikhil Mehta

Foto: Fena

Na današnjoj pres-konferenciji AcelorMittal je przentirao aktivnosti koje planiraju poduzeti tokom ove godine da bi dodatno smanjili emisije štetnih polutanata u zrak.

Na današnjoj pres-konferenciji  AcelorMittala generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta  je prezentovao aktivnosti koje planiraju poduzeti tokom ove godine da bi dodatno smanjili emisije štetnih polutanata u zrak u tom gradu te dobili Integralnu okolišnu dozvolu za koju su već predali zahtjev.

"Postigli smo to da smo trenutno u okviru ekoloških normi za okside sumpora kao i za okside azota. Ovo se može lako potvrditi putem našeg Sistema za kontinuirano praćenje emisija koji je u funkciji. S obzirom da je Toplana Zenica počela raditi sa novim kotlovima od 19. novembra 2021., nema korištenja energetskog uglja, što rezultira potpunom usklađenošću sa normama po pitanju prašine, oksida sumpora i oksida azota (SOx i NOx). Također, više nema odlaganja pepela na Rači i došlo je do značajnog smanjenja potrošnje vode", kazali su iz ove kompanije.

Istakli su da osim što su ove emisije ispod graničnih vrijednosti Federacije BiH, one su u skladu i sa graničnim vrijednostima EU:

  • Emisije prašine – granična vrijednost ispod 10 mg/Nm3
  • SOx emisije – granična vrijednost ispod 200 mg/Nm3
  • NOx emisije – granična vrijednost ispod 100 mg/Nm3

"Sada ostaju samo emisije prašine na Koksari, Sinter-mašini br. 5 (Aglomeracija) i na Čeličani. Na Sinter-mašina br. 5 u toku je zamjena elektroda sa elektrodama od nehrđajućeg čelika i ovaj projekt će biti završen tokom 2022. Također smo u procesu poboljšanja efikasnosti postrojenja za prečišćavanje plina na Čeličani, i ovaj projekt će također biti završen u 2022. Ovim ćemo osigurati usklađenost sa okolišnim normama emisija prašine na Aglomeraciji i Čeličani. Na Koksari smo planirali investiciju sanacije krajnjih vertikala zida, koju ćemo vršiti svake godine, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije prašine i dodatnim troškovima od četiri miliona eura godišnje", naveli su.

Prema postojećoj okolinskoj dozvoli definisano je 40 mjera za usklađenost od kojih su 33 u potpunosti sprovedene, a pet je u procesu provođenja, dok dvije nisu potrebne jer su već riješene, navodi se u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti