U Hrvatskoj uskoro brzi antigenski test dovoljan za dokazivanje covida

10.01.2022. 12:37 / Izvor: Fena
pcr

Promijenit će se paradigma testiranja, PCR više neće biti obavezan, a bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantniji.

"PCR test više neće biti obavezan, uskoro će brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU-ove digitalne covid potvrde", najavio je u ponedjeljak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Promijenit će se paradigma testiranja, PCR više neće biti obavezan, a bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantniji.

Za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test

S tim u vezi sutra će se održati sastanak HZJZ-a i HZZO-a da se radi dokazivanja bolesti na uputnicu mogu raditi brzi antigenski testovi.

"To je odgovor na pojavu nove varijante virusa", poručio je Beroš, javlja Hina.

S negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti EU-ova digitalna covid potvrda koje će vrijediti u Hrvatskoj, no za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test.

Rekao je i da će nove mjere, prilagođene novoj varijanti, stupiti na snagu noćas u 24 sata.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a postotak pozitivnih među testiranima je 36,33 posto.

"Bilježimo porast novozaraženih u odnosu na prošli ponedjeljak kada je novozaraženih bilo 1103", istaknuo je ministar nakon posjeta KBC-u Split u kojemu je ovih dana stanje dramatično zbog velikog priljeva bolesnika.  

Pozvao je građane da razmišljaju o idućoj turističkoj sezoni jer postoji mogućnost da EK procijepljenost domicilnog stanovništva uvede kao uvjet za dolazak svojih turista.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti