Poboljšati pravni okvir za veću korist i bolje funkcionisanje slobodnih zona u BiH

17.01.2022. 12:02 / Izvor: Akta.ba
Zone

Foto: Zone FBiH

Iako u Bosni i Hercegovini funkcioniraju četiri slobodne zone, regulatorni okvir koji je trenutno na snazi ne podržava u punoj mjeri način rada slobodnih zona.

Četiri slobodne zone, koliko ih ima u Federaciji Bosne i Hercegovine, prosječno izvezu između četiri stotine i pet stotina miliona KM, te zapošljavaju i do više hiljada radnika. Ovim direktno utiču na smanjenje nezaposlenosti, doprinose rastu kupovne moći i povećanju stepen trošenja zarade na području BiH, a što se odražava i na porast direktnih i indirektnih poreza.

Iako u Bosni i Hercegovini funkcioniraju četiri slobodne zone - Visoko, Vogošća, Lukavac i Hercegovina, regulatorni okvir koji je trenutno na snazi ne podržava u punoj mjeri način rada  slobodnih zona niti pruža dodatne pogodnosti kompanijama koje posluju u njima, smatraju predstavnici u poslovnim zonama. 

Osloboditi slobodne zone od plaćanja PDV-a

Ako sagledamo stanje u regiji, konkretno u susjednoj Republici Srbiji, evidentno je da se stranim investitorima koji imaju namjeru poslovati u slobodnim zonama u BiH ne objezbjeđuju pomenute pogodnosti.

U okviru petnaest aktivnih slobodnih zona u Republici Srbiji kompanijama koje posluju u zonama omogućene su specijalne olakšice i povlašteni poreski režim, poput oslobađanja od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namjenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala. Pored toga, poreski i carinski propisi predvidjeli su brojne olakšice i pogodnosti u kontekstu oslobađanja od plaćanja poreza za promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodng poreza.

Navedene zone u Republici Srbiji realizirale su gotovo četiri milijarde eura investicija i ostvaruju godišnji promet od cca. pet milijardi eura, pri čemu kompanije smještene u zonama  zapošljavaju između trideset i četrdeset hiljada osoba.

Upravo po uzoru na zemlje u regiji, odnosno Srbiju, gdje su tako slobodne zone oslobođene plaćanja PDV-a na energente namijenjene potrošnji u slobodnim zonama, te u cilju privlačenja investicija u slobodne zone, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije BiH je prihvatila Inicijativu za izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojom je predložila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da kod Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokrene ovu inicijativu.

"Cilj Inicijative je stvaranje uslova za oslobađanje od plaćanja poreza na dodatnu vrijednost dobara (električna energija, voda, plin ili slično), neophodnih za finalnu proizvodnju roba privrednih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama. Navedena Inicijativa je posljedica saradnje ovog Ministarstva i Ministarstva privrede i poduzetništva Republike Srpske s obzirom i da su u Republici Srpskoj usvojili istu Inicijativu", kazala je za Akta.ba Dijana Čampara, pomoćnica ministra za vanjsku trgovinu u Federalnom ministarstvu trgovine.

Kroz prethodne godine, slobodne zone u BiH demonstrirale su opravdanost svog postojanja i to uprkos nedovoljnosti carinskih i poreskih olakšica ili njihove neujednačene primjene, jednostavno je onda zaključiti da bi adekvatno rješavanje spornih pitanja oslobodilo puni potencijal slobodnih zona, te omogućilo da one ostvare još značajniji i dugoročniji uticaj na poslove prilike i razvoj privrede u BiH.

Porast slobodnih zona u svijetu

Porast broja registriranih slobodnih zona evidentiran je u svijetu. Tako su u  Sjedinjenim Američkim Državama slobodne zone u porstu, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima  je registrirano čak 45 slobodnih zona, sa izuzetno velikim olakšicama u pogledu oslobađanja od dadžbina na uvoz i izvoz, prenos kapitala pa čak i lične prihode zaposlenika u zonama. U BiH je zasada samo četriri, a u Federalnom ministartsvu finansija kažu da trenutno nema zahtjeva za osnivanje novih slobodnih zona.

"Osnivač, u skladu sa Zakonom o slobodnim zonama u Federaciji  Bosne i) i Zakonom o slobodnim zonama u Bosni i Hercegovini,  podnosi zahtjev za davanje suglasnosti za lokaciju (područje) slobodne zone. Pritom, napominjemo da Vlada Federacije BiH  daje suglasnost za područje slobodne zone u Federaciji BiH, a  smatra se da je slobodna zona osnovana kada Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese odluku o određivanju dijelova carinskog područja Bosne i Hercegovine slobodnom zonom, na osnovu koje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine  donosi rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjeni uvjeti za početak rada slobodne zone i da slobodna zona može početi s radom. Prema tome, a s obzirom da osnivači mogu biti domaća i strana pravna i fizička lica, nepostojanje slobodnih zona u određenim kantonima je posljedica nezainteresiranosti pravnih i fizičkih lica u tim kantonima za osnivanje slobodnih zona. Razlog za to možemo tražiti u složenosti samog postupka osnivanja slobodnih zona, kompliciranim procedurama te moguće i zbog nedovoljne promocije slobodnih zona kao faktora za privlačenje stranih investicija. Trenutačno, u ovom Ministarstvu nisu zaprimljeni zahtjevi za osnivanje novih slobodnih zona", saopćila je Dijana Čampara, pomoćnica ministra za vanjsku trgovinu u Federalnom ministarstvu trgovine.

Za unapređenje radna slobodnih zona neophodno je provesti potrebne aktivnosti usmjerenje ka usklađivanju zakona o PDV-u i provedbenih propisa sa zakonom o slobodnim zonama te samom prirodom slobodnih zona kako bi slobodne zone dosegnule maksimum u korištenju svojih potencijala.

E.O.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti