Toplane Sarajevo: Zagrijavanje se vrši putem alternativnih goriva, krovne kotlovnice rade na gas

25.01.2022. 10:08 / Izvor: Fena
toplane

"Sve kotlovnice KJKP "Toplane - Sarajevo" su isključenje trenutno sa gasnog sistema, tako da se zagrijavanje vrši putem alternativnih goriva, osim krovnih kotlovnica, gdje se zarijavanje vrši putem prirodnog gasa", potvrdila je Feni Irma Aščerić iz tog preduzeća.

"Sve kotlovnice KJKP "Toplane - Sarajevo" su isključenje trenutno sa gasnog sistema, tako da se zagrijavanje vrši putem alternativnih goriva, osim krovnih kotlovnica, gdje se zarijavanje vrši putem prirodnog gasa", potvrdila je Feni Irma Aščerić iz tog preduzeća.

Prema njenim riječima, s obzirom da su određene količine alternativnih goriva zbog istog problema tokom proteklog perioda potrošene, a kako se očekuju veliki minusi, Toplane Sarajevo nemaju dovoljne količine goriva da bi vršili zagrijavanje putem alternativnog goriva.

"Zagrijavanje putem alternativnog goriva na ovakvim minusima mi možemo vršiti još danas i sutra. Jutrošnju informaciju koju imam je da naš sistem u Kantonu Sarajevo radi punim kapacitetom na alternativna goriva, krovne kotlovnice rade na gas, tako da korisnici danas imaju urednu isporuku toplotne energije", istakla je Aščerić.

Podsjetila je da je jučer zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa Sarajevo-gas krenuo sa isključenjem Toplana sa gasnog sistema, a Toplane Sarajevo su svoje korisnike nastavile da zagrijavaju putem alternativnog goriva.

"Jučer oko 14.00 sati uz dogovor između Toplana Sarajevo i Sarajevogasa došlo je do isključenja nekoliko kotlovnica tako da se hitno prešlo na alternativna goriva. Međutim naglim padom gasnog sistema u Sarajevogasu došlo je do isključenja svih kotlovnica, tako da pojedini građani nisu imali isporuku toplotne  energije a to je iz razloga prelaska na alternativna goriva, jer sama uspostava zagrijavanja putem alternativnih goriva traje od jedan do dva sata", kazala je Aščerić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti