U Privrednoj komori Ajmana u UAE predstavljeni potencijali šest strateških grana privrede BiH

05.02.2022. 08:06 / Izvor: Akta.ba
KS

U Privrednoj komori Ajmana u UAE, biznis delegacija BiH predstavila potencijale šest strateških grana privrede BiH.

Biznis delegacija Bosne i Hercegovine, koja ovih dana boravi na EXPO 2020 Dubai, jučer je prisustvovala forumu u Privrednoj komori Ajmana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovaj susret organizirala je Vlada Kantona Sarajevo, posredstvom Ministarstva privrede KS, a u saradnji sa spomenutom komorom. 

Tokom ovog foruma predstavljeno je šest strateških grana privrede BiH, te su istaknute komparativne poslovne prednosti naše zemlje potencijalnim investitorima, kao što su njen geostrateški položaj, pristup jedinstvenom tržištu, stabilan finansijski sistem, dobro razvijena putna i željeznička mreža, četiri međunarodna aerodroma, te poreski sistem koji je jedan od najprivlačnijih za investitore u regiji. 

Šef delegacije uime Vlade Kantona Sarajevo, ministar kulture i sporta Samir Avdić, obratio se poslovnoj zajednici komore Ajmana, ali i svih ostalih dijelova UAE. 

"Boravim već dva dana ovdje na EXPO-u u Dubaiju i već prvog dana mog boravka ovdje imali smo jednu prezentaciju dobrodošlice na paviljonu BiH, gdje sam se obratio našim privrednicima i gostima našeg paviljona koji su pokazali ozbiljan interes za sve ono što je iz Bosne i Hercegovine, a posebno iz oblasti ovih šest strateških industrija koje smo mi odlučili predstaviti na ovoj izložbi. Nosim dobre utiske, imamo svijetu šta pokazati. Sretan sam što se na jednom malo prostoru našeg paviljona u Dubaiju nalazi cijela Bosna i Hercegovina", istakao je ministar Avdić. 

 

Naveo je da je prezentaciju poslovnih potencijala i strateških grana privrede danas pratilo oko stotinu privrednika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Ministar Avdić je dodao i kako su naši privrednici nakon foruma na unaprijed organiziranim "b2b" sastancima imali priliku predstaviti svoje kompanije i ostvariti značajne kontakte za unapređenje poslovanja njihovih kompanija.  

"Mislim da su dogovoreni i neki konkretni poslovi na današnjim, ali i susretima prethodnih dana i radujem se zbog toga. Mišljenja sam da smo pokazali opravdanost i važnost ulaganja u EXPO, a siguran sam da ćemo do samog kraja ove izložbe imati odlične rezultate koje će polučiti upravo prisustvo Bosne i Hercegovine na EXPO-u.", naveo je on. 

Osim strateških grana privrede, ministar Avdić iskoristio je priliku i poslovnoj zajednici Emirata predstavio i projekt Sarajevo Film Festivala, kao jedan od naših najuspješnijih i najpoznatijih projekata iz oblasti kulture. 

U tom smislu je istakao kako Vlada KS, odnosno Ministarstvo kulture i sporta KS, potiču razvoj bh. filmske industriju s 30% bespovratnih grant sredstava, što je prvi slučaj podrške ovog tipa filmskoj industriji u Kantonu. 

"Obezbjeđenje poticaja za filmsku industriju omogućit će daljnji razvoj filmske industrije na ovim prostorima, koja čini ovu zemlju prepoznatljivom po svojim uspjesima u svijetu filma. Razvijena produkcija predstavlja vrijedan izlaz Bosne i Hercegovine u svijet filma i omogućuje da filmski svijet donese u našu zemlju nove kreacije i ideje, da pospiješi razvoj turizma i svestrano povezivanje istinskih vrijednosti jedne male zemlje s velikim svjetskim kulturama i sistemima vrijednosti", naglasio je, između ostalog, ministar Avdić u svom izlaganju. 

Na kraju, istaknuto je da Bosna i Hercegovina predstavlja stratešku lokaciju za evropska, bliskoistočna i azijska tržišta, prije svega, zbog geostrateškog položaja, odnosno blizine zapadnim tržištima i evropskom sistemu autoputeva, te velikog broja mogućih potencijalnih investicionih projekata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti