Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije - manje hidroelektrana, više "građanske energije"

11.02.2022. 07:43 / Izvor: Akta.ba
hidroelektrane

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim se uvode novi načini podsticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, te se omogućuje građanima da proizvode obnovljivu energiju za sopstvene potrebe. 

Također, novi sistem poticaja projekata obnovljivih izvora energije je baziran na aukcijama, što podrazumijeva da će za svaki novi projekt biti raspisana aukcija ili tender

Sistem aukcija nije predviđen za male hidroelektrane što znači da one neće biti predmet razmatranja i davanja poticaja.

U procesu javnih konsultacija na Nacrt Zakona, Centar za životnu sredinu i članice najveće ekološke mreže organizacija Eko BiH su dostavili primjedbe, sugestije i komentare od kojih je dobar dio uvažen i uvršten u konačni Prijedlog ovog zakona.

Najvećim uspjehom smatraju ukidanje poticaja za male hidroelektrane veće snage od 150 kW, te ograničavanje poticaja za mikrohidroelektrane za koje je postojala kontra-inicijativa da se ta snaga poveća na 500 kW, što je jedna od preporuka Energetske zajednice.

"Ponosni smo na uspjeh koji smo postigli da poticaji za hidroelektrane budu ograničeni na ta mikro postrojenja do 150 kW, a još više smo ponosni na činjenicu da veća postrojenja od 150 kW do 10 MW neće biti predmet poticaja. Time smo dali jedan veliki doprinos zaustavljanju navale gradnje i još više suzili prostor projektima malih hidroelektrana. Pored toga smo insistirali da se veća prava i mogućnosti obezbijede za projekte "građanske energije" ", rekao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti