Direktor ArcelorMittala: Uvjeren sam da Vlada neće dozvoliti da dođe do gašenja kompanije

18.02.2022. 21:16 / Izvor: Akta.ba
ArcelorMittal

On je rekao da će više informacija imati naredne sedmice, ali da vjeruje da će Vlada gledati ovo na pozitivan način i da će pružiti podršku ArcelorMittalu kao što je to radila i do sad.

Kompanija ArcelorMittal održala je večeras druženje sa medijima povodom trenutne situacije i navoda da bi moglo doći do gašenja ove kompanije.

"Trenutno smo u situaciji gdje još uvijek nismo dobili ugovor za električnu energiju za 2022. godinu, ali smo u pregovorima sa Elektroprivredom BiH. Zatražili smo i podršku Vlade i očekujemo promjene u narednoj sedmici", kazao je Nikhil Mehta, direktor ArcelorMittala. 

ARCELORMITTAL


On je rekao da će više informacija imati naredne sedmice, ali da vjeruje da će Vlada gledati ovo na pozitivan način i da će pružiti podršku ArcelorMittalu kao što je to radila i dosad. 

Na pitanje zašto se čekalo dosad sa potpisivanjem ugovora on je kazao da su ponudu dobili u oktobru.

" Ponudu smo dobili u oktobru, a u novembru smo imali jasan odgovor Elektroprivrede da dok Vlada ne odluči cijenu do tad nam ne mogu dati ugovor. 30. decembra je donesena odluka i odmah smo zatražili novu ponudu, a sve smo te informacije dobili prvog februara, do tad nismo imali jasno razumijevanje stvari", pojasnio je on, dodajući da su čekali ponudu i ugovor po Zakonu. 


Žele ugovor sa Elektroprivredom

Naglašeno je da žele ugovor sa Elektroprivredom i da su uvijek bili njihovi korisnici.

"Mi smo uvijek bili korisnici Elektroprivrede i mi nemamo druge opcije. Elektroprivreda jasno zna da ćemo biti njihov kupac i zbog toga sam iznenađen zbog njihove odluke da prodaju struju drugima", rekao je Mehta. 

Mnogi porede sudbinu mostarskog Aluminija sa kompanijom ArcelorMittal, a direktor je naveo bitnu razliku između ovih kompanija.

"Razlika je ta da smo mi uvijek plaćali sve račune i doprinose na vrijeme. Tako da je situacija malo drugačija u poređenju sa Aluminijem", pojasnio je on, ponavljajući da ga je iznenadila EP ovakvom odlukom jer su cijelo vrijeme bili u pregovorima i čekali odluku Vlade o tome kakva će cijena biti. 


Ne postoji druga opcija za kupovinu struje 

Na pitanje da li postoji druga opcija osim EP BiH i kupovina struje od nekog drugog, direktor je bio jasan kazavši da za takvo nešto ne postoji mogućnost. 

"Nemoguće je da dobijemo električnu energiju od nekog drugog. Govorimo da je to otvoreno tržište, ali malo je to drugačije, nije baš jednostavno i ima mnogo stvari koje su uključene u to. Ako mi moramo napustiti ovaj ugovor treba nam više vremena, to se ne može desiti za jedan ili dva mjeseca, potrebno je duže vrijeme", naglasio je Mehta. 

Održana je i prezentacija o kompaniji ArcelorMittal na kojoj su predstavljeni svi njeni dosadašnji projekti, investicije kao i potencijali. Naglašeno je da zapošljavaju oko 800 radnika, a indirektno blizu 8 hiljada, kao i da su vodeći investitori u našoj zemlji. 

ARCELORMITTAL


Da podsjetimo, Savez samostalnih sindikata BiH obaviješten je od Sindikata ArcelorMittal Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu firmu obavijestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju. 

Iz EP BiH su se oglasili kazavši da su kupcu ArcelorMittal Zenica, na njegove zahtjeve, dostavili ponude za snabdijevanje električnom energijom za 2022. godinu u junu i oktobru 2021. godine, u skladu sa aktuelnim tržišnim uslovima.

U narednim danima ostaje da vidimo da li će se riješiti problem električne energije od koje zavisi opstanak ove kompanije, kao i sudbina njenih mnogobrojnih radnika. 

 

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti