Zvanično predstavljena tri najbolja rješenja za spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

17.03.2022. 13:10 / Izvor: Akta.ba
spomenik tvrtko

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je u Vijećnici upriličila prezentaciju tri najbolje ocijenjena vizuelna rješenja za spomenik Tvrtku I Kotromaniću.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je u Vijećnici upriličila prezentaciju tri najbolje ocijenjena vizuelna rješenja za spomenik Tvrtku I Kotromaniću, koji će biti podignut u parku iza zgrade Predsjedništva BiH.  

"Radi se o umjetničkim djelima u čijoj su izradi nagrađeni bh. kipari Stijepo Gavrić, Adis Lukač i Darko Šobot istakli svoj osebujan i prepoznatljiv pečat", istakla je gradonačelnica i čestitala umjetnicima koji su svojim radom dali veliki doprinos u čuvanju bh. historije i naše srednjovjekovne tradicije.

Našim odnosom prema vlastitim historijskim vrijednostima, dodala je Karić, potvrđujemo svoju vezu sa prošlošću, a time i našu opstojnost.

Navela je da Grad Sarajevo ovim spomenikom želi odati priznanje svima onima koji su nas zadužili, ali i poslati poruku mladima da jedino poštivanjem historije možemo graditi bolju i ljepšu budućnost za sve nas.

Autor prvonagrađernog idejnog rješenja za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, akademski kipar Stjepo Gavrić kazao je da je svoje spomeničko rješenje zamislio kao stojeću figuru kralja, sa svim atributima države.

"Ima krunu, štit, srednjovjekovni mač i kraljevski plašt. Kralj je svoju desnu ruku ispužio i otvoren dlan okrenuo prema svim dobronamjernim ljudima, što simbolizira njegovu spremnost za dijalog i prihvatanje različitosti. Ruka istovremeno može i da znači stop za sve ljude koji nisu dobronamjerni. Lijeva ruka se oslanja na štit sa ljiljanima, simbolima srednjovjekovne Bosne i dinastije Kotromanića, a za pojasom mu stoji srednjovjekovni mač, koji je neophodan za sve ljude koji ne gledaju dobronamjerno", kazao je Gavrić. 

Gavrić je dodao da će ovo biti njegova najveća skulptura do sada i da će biti izliven od bronze.

tvrtko spomenik

1. mjesto - Stijepo Gavrić

tvrtko spomenik

2. mjesto - Adis Lukač

tvrtko spomenik

3. mjesto - Darko Šobot 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti