Nevenko Herceg

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nevenko Herceg: Čvrsto i nedvosmisleno stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg je kazao da čvrsto i nedvosmisleno stoji na tragu potpune zaštite Bunskih kanala.

21.03.2022. 12:35 / Izvor: Fena

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg prokomentirao je za Fenu subotnje optužbe za koje ga je prozvao predsjednik Ekološke udruge 'Majski cvijet' Oliver Arapović, govoreći o temi izgradnje malih hidroelektrana (mHe) na Bunskim kanalima.

"Začudile su me insinuacije koje su ovog vikenda iznijeli pojedinci, okupljeni oko projekta zaštite Bunskih kanala. Činjenice su, naime, potpuno suprotne. Vlada HNŽ-a predmetnu je koncesiju za MHE na prostoru Bunskih kanala dala u prethodnom sazivu odnosno još 2014. godine, na osnovu tada relevantnih odobrenja, vodne i okolišne suglasnosti i drugih pravnih akata. Činjenica je da je, u daljnjem postupku do danas, osporen dio tih rješenja i suglasnosti čime je i formalno-pravno koncesija dovedena u pitanje. Kao čovjek i međunarodno priznati sveučilišni profesor čije je uže znanstveno područje upravo zaštita okoliša i održivi razvoj, čvrsto i nedvosmisleno stojim na tragu potpune zaštite Bunskih kanala kao našeg prirodnog bisera. Kao prvi čovjek izvršen vlasti u Županiji očekujem da resorno ministarstvo okonča potrebnu proceduru i pred Vladu iziđe s prijedlogom konačne odluke koja će, na tragu očito osporenih akata, staviti točku na ''i'' ove trakavice", izravan je Herceg.

Dodao je kako je cijelu karijeru i cijeli život posvećen borbi protiv devastacije prirodnih područja i kako je u više navrata isticao da nikad neće podržati ''napredak pod svaku cijenu'' odnosno kako će uvijek tražiti neovisna očitovanja stručnjaka o utjecaju i održivosti svakog pojedinog projekta na okoliš i čovjeka.

"Bunski kanali naše su bogomdano bogatstvo, prirodna ljepota, potencijalni turistički biser, a prije svega posebno važan prostor svakom onom tko se rodio pod ovim nebom. Koliko nam je, kao ljudima koji čine ovu instituciju, stalo do očuvanja te ljepote za buduće naraštaje i koliko se njome dičimo, najbolje svjedoči i fotografija koja krasi reprezentativnu Monografiju HNŽ-a, onu s kojom iz moga ureda odu svi važni mjesni i strani dužnosnici koji posjete ovaj grad i ovu županiju", poručio je prvi čovjek izvršne vlasti u HNŽ-u.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Nevenko Herceg

#Bunski kanal

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti