Održan trening "Unapređenje koncepta socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja"

29.03.2022. 11:33 / Izvor: Akta.ba
GIZ

Projekat "Stručno obrazovanje u BiH" kojeg provodi GIZ GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke intenzivno radi na jačanju socijalne inkluzije zajedno sa projektnim partnerima.

Socijalna inkluzija je veoma važna i kompleksna tema, pogotovo u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Projekat „Stručno obrazovanje u BiH“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke intenzivno radi na jačanju socijalne inkluzije zajedno sa projektnim partnerima.

Sredinom marta u Doboju je održan trening na temu ''Unapređenje koncepta socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja kroz upravljanje razredom'' za predstavnike i predstavnice Pedagoškog zavoda BPK Goražde i Pedagoškog zavoda ZDK, nastavnike, nastavnice, pedagoge, pedagogice, stručne saradnike i stručne saradnice iz srednjih stručnih i tehničkih škola iz Goražda, Zenice, Sarajeva, Hadžića i Tešnja.

Na treningu su učesnice i učesnici razrađivali mogućnosti djelovanja nastavnika i nastavnica u okvirima odjeljenja kroz planiranje, pripremu i primjenu određenih strategija i smjernica. Cilj ovog, a i treninga koji su prethodili, jeste jačanje kompetencija nastavnika i nastavnica u osiguravanju inkluzivnosti za sve učenike i učenice. Učesnici i učesnice treninga su sticali nova znanja iz oblasti socijalne inkluzije, ali i razmjenjivali iskustva koja se odnose na smjernice za podršku učenicima i učenicama u učešću i učenju, osiguranje pristupačnosti obrazovnih sadržaja, kao i o  mogućnostima dizajniranja nastavnog procesa u inkluzivnom okruženju.

Trening iz oblasti socijalne inkluzije je nastavak niza treninga iz 2021. godine tokom kojih su učesnice i učesnici stekli znanja o osnovnim terminima iz oblasti socijalne inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, kao i osnovnim zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

U narednom periodu planirane su obuke i edukativni sadržaji  sa ciljem osnaživanja nastavnog kadra za rad sa različitim  grupama učenika i učenica, sa posebnim osvrtom na  metodički i didaktički pristup obrazovanju mladih sa posebnim obrazovnim potrebama.

Projekat ''Stručno obrazovanje u BiH'' podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti