Jablanica i Danilovgrad potpisali ugovore o saradnji za zapošljavanje bez granica

30.03.2022. 08:26 / Izvor: Akta.ba
jablanica ugovor

Nositelj projekta koji finansira Evropska unija u programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora je Općina Jablanica.

U prostorijama Općine Jablanica, 29.03.2022. godine, u okviru projekta „Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica“, upriličeno je zvanično potpisivanje Sporazuma o saradnji između glavnog aplikanta, Općine Jablanica i koaplikanata Opštine Danilovgrad Crna Gora, NVO Multimedijal Montenegro i Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK. Ukupna vrijednost projekta, finansiranog iz EU programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, je 455.000,00 EUR, od čega Evropska unija finansira 367.000,00 EUR (80,66%), a partneri 88.000,00 EUR (19,34%).

U prethodna dva dana u Jablanici su održane radionice na temu uspostave resursnih centara za kreativne industrije – planovi i način rada i zajednički sastanci partnera, tokom kojih su dogovoreni detalji implementacije i saradnje na projektu, za vrijeme njegovog trajanja od 28 mjeseci. Jučer je upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između partnera projekta, čime je ozvaničen početak rada na projektu.

4 resursna cetra i jačanje kapaciteta za 360 osoba 

"Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica" projekat je prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji će omogućiti uspostavu i opremanje 4 resursna centra, Jablanica, Bijelo Polje, Danilovgrad i Konjic, te jačanje kapaciteta za 360 osoba (sa naglaskom na žene i mlade osobe). Opći cilj projekta je iskoristiti prekogranične resurse i potencijale 12 lokalnih zajednica, te stvoriti kvalitetnije okruženje za (samo)zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija.

Kroz projekat će se obezbijediti uspostavljanje i jačanje resursnih centara za razvoj kreativnih industrija kroz javno-privatno partnerstvo, omogućiti korištenje prekograničnih resursa i potencijala zajednica u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, omogućiti stažiranje, korištenje prekograničnog informacijskog sistema, pohađanje treninga i obuka za poboljšanje vještina za zapošljavanje, te unaprijeđenije biznisa.

Kreativna industrija obuhvata 11 sektora i 57 zanimanja, odmuzeja/biblioteka, umjetnosti i tradicionalnih obrta, do kompjuterskih programa/igara. Mnoga zanimanja vezana uz kreativne industrije bi se mogla raditi online, stoga, kroz projekat će se uspostaviti mogućnost prekograničnog traženja poslova, prijave, informisanje i online podrška korisnicima u svim ciljanim općinama. Projekt će izravno raditi na poboljšanju vještina onih koji traže posao, ali i onih koji su spremni pokrenuti vlastiti posao.

U ime glavnog aplikanta projekta, Općine Jablanica, prisutnima se obratio i svima poželio dobrodošlicu načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović, koji je govorio o dva specifična cilja projekta. "Naš prvi cilj je da pojačamo javno i privatno partnerstvo i da imamo bolje poslovno okruženje, a drugi cilj je da one kreativne industrije koje se razvijaju malo lakše u većim sredinama, budu dostupne svima i u manjim sredinama, te da na taj način budemo prepoznatljivi kao nosilac razvoja u budućnosti“, naglasio je načelnik Šabanović.

Zorica Kovačević, predsjednica Opštine Danilovgrad, iskazala je zadovoljstvo biti dijelom ovog projekta. "Mi ćemo raditi na razvoju kreativne industrije na našim prostorima, sa ciljem da naše lokalno stanovništvo ima konkretne benefite od ovog projekta, koji je za nas mnogo značajan. Već dugo godina imamo značajna sredstva iz EU, ali ovo je prvi projekat sa našim partnerima iz Jablanice, te se nadam i ne sumnjam da ćemo sa bratskom BiH imati dobru saradnju", istakla je predjsednica Kovačević.

Kreativne industrije najbrže rastući sektor na svijetu

Željko Đukić, predsjednik NVO Multimedijal Crna Gora, naglasio je da su kreativne industrije i kreativna ekonomija, sektor koji može dati dodatnu vrijednost opštinama i partnerima projekta, jer je jedan od najbrže rastućih sektora na svijetu, te da je ovo sjajna prilika da partneri zajedno pomognu BiH i Crnoj Gori i lokalnim zajednicama da uposle mlade ljude. "Imamo priliku da mladim ljudima obezbjedimo mogućnost da izraze svoju kreativnost, da im kroz resursne centre i niz drugih aktivnosti koje ćemo realizovati kroz ovaj projekat, po prvi put ponudimo mogućnost da stvore preduslove da se (samo)zaposle, kako bi kroz razvoj novih prototipa i novih proizvoda imali mogućnost da sve te kreativne proizvode plasiraju na lokalnom, regionalnom, ali sada i globalnom tržištu. Smatram da kroz ovaj projekat možemo ponuditi jednu novu vrijednost i mogućnost svim mladim ljudima da ostanu u svojim gradovima i razvijaju nove proizvode", kazao je Đukić.

Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica- pogled u budućnost

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK, istakao je značaj ovog projekta, te naglasio da je sveobuhvatni cilj istog ostvariti ideje 4 novonastala resursna centra. "Smatram da je ovaj projekat jedan pogled u budućnost za naše korisnike i mlade ljude koji se bave kreativnim industrijama. Cilj Udruženja LiNK već 21 godinu koliko i postojimo, je da radimo na povezivanju ljudi i institucija, što radimo i sada. Želimo da kroz ovaj projekat proširimo partnerstva i prijateljstva, te vjerujem da će sve proći u najboljem redu i da ćemo ostvariti naše ciljeve", kazao je predsjednik Majić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti