U toku aktivnosti na usvajanju novog Zakona o održavanju stambenih zgrada u Brčkom

04.04.2022. 14:15 / Izvor: Fena
Dijana Pajić

Ravnateljica Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH Dijana Pajić kazala je da se, nakon što je Vlada usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o održavanju zgrada, ubrzo očekuje i usvajanja novog zakona.

Ravnateljica Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Dijana Pajić na konferenciji za novinare kazala je da se, nakon što je Vlada usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o održavanju zgrada, ubrzo očekuje i usvajanja novog zakona kojim bi se jasnije uredila ova oblast.

Ona je naglasila da se potreba za izradom novog zakona javila zbog nepostojanja objedinjenog zakona koji se bavi ovom tematikom, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

"U ovom trenutku u Brčkom ne postoji jedinstven zakon koji bi regulirao prava i obveze korisnika u pogledu održavanja zgrada tako da će novi zakon za koji je Vlada već usvojila smjernice definirati oblast održavanja zgrada u pogledu odgovornosti pojedinačnih etažnih vlasnika i odgovornih osoba čiji će se status također definirati zakonom, te u pogledu mehanizama kontrole korištenja, financiranja radova na održavanju stambenog fonda generalno i nadzora nad primjenom zakona, sve s ciljem održavanja stanja izgrađenih objekata na zadovoljavajućoj razini", istaknula je Pajić.

Dodaje kako je osnovna potreba za novim zakonom proistekla iz činjenice da su imovinsko-pravni odnosi na postojećim stambenim objektima u Brčkom izmijenjeni otkupom stanova, čime su, kako navodi, stambene zgrade koje su prošle ovaj postupak prešle iz javnog u privatno vlasništvo.

Dalje ističe kako trenutni zakon koji se odnosi na održavanje stambenih zgrada, zbog izmijenjenih imovinsko-pravnih odnosa, u velikom dijelu nije primjenjiv.

"Najveći problem je taj što u ovom trenutku nemamo neki adekvatan mehanizam obvezivanja svih korisnika stambenih objekta u gradu da na vrijeme poduzimaju radove u održavanju stambenih zgrada kako one ne bi došle u loše stanje fizičke očuvanosti", kazala je Pajić.

Smatra kako su korisnici zgrada i danas odgovorni kao etažni vlasnici nekretnine te da imaju određenu obvezu održavati ove objekte.

Međutim, navodi kako ne postoji jedinstven set pravila koji definira sudionike i procedure niti predviđene kaznene odredbe za nepoduzimanje radnji, a koje će u novom zakonu biti definirane.

Kako Pajić naglašava, Zakon definira vrste radova u odnosu na žurnost i obim, kao i modele financiranja za svaki od njih.

Spomenula je i to da radna skupina radi na nacrtu novog zakona i da se nakon usvojenih smjernica uskoro očekuje i nastavak procedure s ciljem njegovog usvajanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti