Peradari žele u program poticaja ili izlaze na ulice

05.04.2022. 08:28 / Izvor: Akta.ba
peradari

U nekoliko poteza će, ukoliko izostane pomoć nadležnih, uslijediti šah-mat, u kojem će matirani biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači.

Peradarski sektor Federacije BiH vodi nemoguću šahovsku partiju na ''brisanom prostoru protiv dva topa'', poručili su iz Udruženja peradara FBiH.

U nekoliko poteza će, ukoliko izostane pomoć nadležnih, uslijediti šah-mat, u kojem će matirani biti brojni proizvođači, otkupljivači i prerađivači iz oblasti peradarske proizvodnje, koja izravno zapošljava više od 20.000 ljudi i koja kroz PDV i druge obaveze u državnu kasu ubrizga preko 45 miliona KM-a godišnje, dodaju iz ovog udruženja.

Navode kako će to neizravno biti mat potez i za cjelokupnu potrošačku javnost, koja će biti svedena na piletinu iz uvoza, bez kontrole porijekla i cijene.

"Neuravnoteženi poticaji simboličnoga karaktera sa kantonalnih nivoa vlasti ne mogu amortizirati složenu situaciju unutar peradarskog sektora, koji se našao pod udarom divljanja cijena i nedostatka žitarica, enormno skupim uslovima rada izazvanim povećanjem cijena goriva, električne energije, energenata, rada itd. Peradari ''slamku spasa'' vide u nadležnim institucijama; kroz uvrštavanje peradarske proizvodnje u program potpore Vlade Federacije BiH i kroz isti model pomoći ratarskoj proizvodnji, kako bi se valorizirali potencijali proizvodnje žitarica na našim njivama i na taj način smanjila ovisnost od uvoza sirovine za proizvodnju stočne hrane", navode iz ovog udruženja.

Napominju kako ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM.

"Vođeni zdravim razumom, ne vidimo način kojim se dio tih sredstava ne bi prelilo i na peradarsku proizvodnju, a Udruženje peradara FBiH traži hitan sastanak sa resornim ministrom, dodaju. Ukoliko izostane pravovremena reakcija nadležnih, peradari, suočeni sa bezizlaznom situacijom, bit će spremni svoja prava tražiti putem protesta", poručili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti