Objavljeni javni pozivi za dodjelu subvencija preduzećima u ZDK, na raspolaganju 3,1 mil KM

07.04.2022. 08:58 / Izvor: Akta.ba
JAVNI POZIVI

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javne pozive za dodjelu sredstava subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima, za što je u budžetu ovog ministarstva za 2022. godinu planirano 3,1 mil KM.

"Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javne pozive za dodjelu sredstava subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima, za što je u budžetu ovog ministarstva za 2022. godinu planirano 3,1 mil KM", saopšteno je iz Press službe ZDK.

Raspisano je devet javnih poziva:

1. Program podrške razvoju konkurentnosti privrede (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi ikontrola kvalitete, patenti)

2. Subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, 

3. Subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture,

4. Subvencioniranje projekata razvojnih agencija, regresiranje kamata po kreditima odobrenim u periodu 2020 – 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona,

5. Refundaciju sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata.

Novina u odnosu na ranije godine su tri nova javna poziva:

6. Podrška samozapošljavanju i razvoju startapa

7. Podrška samozapošljavanju i privrednim subjektima u IT sektoru za kreiranje i izvoz digitalnih rješenja 

8. Refundiranje finansijskih sredstava namijenjenih podršci razvoja ženskog poduzetništva

Ministar za privredu Zlatko Jelić ističe da mala i srednja preduzeća, osim za tehnološko unapređenje, unapređenje kvaliteta proizvoda i standardizaciju poslovanja i proizvodnih procesa, mogu aplicirati i za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika radi postizanja višeg stepena produktivnosti i kreiranje radnih mjesta, kao i za pristup tržištu i promociju svojih proizvoda.

Naglašava da su ovo dosad najveća opredijeljena sredstva za podršku privredi, obrtima i turizmu u ZDK-u.

"Sredstva su značajna jer dolaze u vremenu globalne krize. Na ovaj način želimo da olakšamo našim gospodarstvenicima i obrtnicima njihove investicije kroz tehnološka unapređenja, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage, kao i izgradnju proizvodnih pogona", rekao je Jelić.

Napomenuo je da su kod podsticaja za obrte proširene šifre djelatnosti, tako da se ove godine za dodjelu subvencija mogu prijaviti brojne male obrtničke djelatnosti koje su naznačene u javnom pozivu.

"Javni pozivi su otvoreni 30 dana od dana objave na internet stranici zdk.ba, a krajnji rok za dostavu zahtjeva je 5. maj 2022. godine, izuzev javnog poziva za regresiranje kamata po kreditima odobrenim u period 2020 - 2022. godina po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a koji je otvoren do 30. novembra ove godine, kada je i krajnji rok za dostavljanje zahtjeva", navedeno je iz Press službe ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti