Inžinjerima hortikulturne struke omogućeno polaganje stručnog ispita u Federaciji ​

15.04.2022. 13:30 / Izvor: Akta.ba
IKBIH

Prilikom formiranja sekcije u okviru Inžinjerske komore, jedan od prvih radnih zadataka je bio rješavanje zakonske regulative i problematike oko polaganja stručnog ispita.

Izvršni odbor matične sekcije hortikulturne i pejzažne struke, izražava ogromno zadovoljstvo zbog realizovanog koraka koji je značajan za njihovu struku. 

Prilikom formiranja sekcije u okviru Inžinjerske komore, jedan od prvih radnih zadataka je bio rješavanje zakonske regulative i problematike oko polaganja stručnog ispita te sticanje određenih licenci za oblast hortikulture i pejzažnog uređenja na nivou FBiH. 

Veliki broj radnih sastanaka Izvršnog odbora sekcije, mukotrpan rad i upornost su zapravo rezultirale ovog značajanog koraka. 

"Koristimo priliku da se zahvalimo svima onima bez čije bezuslovne pomoći, truda i rada se ne bi moglo realizovati navedeno, prvenstveno ogromnoj podršci Izvršnog odbora Inžinjerske komore, naročito prvom predsjedniku, gospodinu Erdalu Trhulju, prof.dr. Saneli Klarić, sadašnjoj predsjednici te sekretaru Inžinjerske komore Alminu Mališeviću", navodi potpredsjednica MS, Sabina Rastoder.

Nakon aktivne saradnje matične sekcije hortikulturne i pejzažne struke sa Federalnim ministarstvom za prostorno uređenje u proteklom periodu, dana 11.03.2022.godine, zvaničnim aktom je potvrđeno da je Federalno ministarstvo prostornog uređenja izvršilo dopunu predmetnog Pravilnika, u skladu sa posljednjom dopunom  Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Pravilnik o dopunama Pravilnika o polaganju stručnih ispita iz oblasti arhitekture, građevinarstva, elektrotehnike, mašinstva i saobraćaja objavljen je u Službenim novinama Federacije BiH, broj: 1/2 od 05.01.2022. godine.

"Čestitamo svim kolegama, i ovom prilikom ih pozivamo da se prijave i pristupe proceduri polaganja stručnog ispita, kako bi bili kompetetniji na tržištu rada, a posebno u oblasti projektovanja i uređenja zelenih površina kako u u javnom tako i privatnom sektoru", navodi predsjednica MS, Zehra Veljović.

Matična sekcija nastavlja sa radom u okviru IK FBiH, s ciljem daljeg  unapređenja, ali i razvijanja  saradnje sa ostalim matičnim sekcijama i kolegama iz IK FBiH. Njihove aktivnosti u budućem periodu biće usmjerene na proširenje članstva, povezivanje sa srodnim komorama u okruženju i uključivanje u problematiku zastupljenosti stručnog kadra na svim nivoima vlasti. 

"Koristimo ovu priliku da pozovemo i ostale kolege da se aktivnije uključe, kako bi zajedničkim aktivnostima pospješili  razvoj naše struke te omogućili ravnopravnije i kvalitetnije poslovanje nas, kao inžinjera hortikulturne i pejzažne struke", navodi predsjednica MS, Zehra Veljović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti