Ne gasi se Zavod za liječenje studenata, dogovor o spajanju tri zavoda pod jedan krov

21.04.2022. 07:36 / Izvor: Akta.ba
zdravstvo

"Ne gasi se Zavod za liječenje studenata Kantona Sarajevo. Studenti ne gube zaštitu, svi uposlenici sva ta tri zavoda ostaju na istom radnom mjestu. Zgrada neće pripasti JU Dom zdravlja KS", istakao je ministar Vranić.

U skladu sa Planom restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, u prethodnom periodu pokrenute su značajne aktivnosti na provođenju prve faze tog plana.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, ta faza podrazumijeva poduzimanje operativnih aktivnosti koje će dovesti do budućeg ustrojstva tih zdravstvenih ustanova i to JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata KS, JU Zavod za sportsku medicinu KS, te JU Zavod za medicinu rada KS.

Na zahtjev direktora tih ustanova, kod ministra zdravstva Harisa Vranića upriličen je sastanak kojem su prisustvovali v.d. direktorica JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata KS Lejla Hrenovica-Bečarević, direktor JU Zavod za sportsku medicinu KS Adnan Hadžimuratović, te direktor JU Zavod za medicinu rada KS  Samir Čovrk sa saradnicima.

Tom prilikom, ministar je prisutnima dao informacije i instrukcije o daljim aktivnostima te su sve strane iznijele svoje prijedloge.

"Ne gasi se Zavod za liječenje studenata Kantona Sarajevo. Studenti ne gube zaštitu, svi uposlenici sva ta tri zavoda ostaju na istom radnom mjestu. Zgrada neće pripasti JU Dom zdravlja KS", istakao je ministar Vranić.

Dodao je da se, zajedno s direktorima navedenih ustanova, došlo i do rješenja da sva tri ta zavoda budu pod jednim krovom.

"Zavod za medicinu rada, koji se trenutno nalazi u Domu zdravlja Novi Grad, preselit će u zgradu Zavoda za zaštitu studenata i Zavoda za sportsku medicinu. Na taj način, na lokaciji Patriotske lige 36, ta tri zavoda bi se spojila u jedan zavod s organizacionim jedinicama", navodi se.

Ministar Vranić je naglasio da se svi studenti u Kantonu Sarajevo mogu liječiti i na sekundarnom i na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u KS, bez obzira na to iz kojeg kantona dolaze i to na osnovu Sporazuma o načinu i postupku korištenja zdravstvene zaštite van područja kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja kome osiguranik pripada.

Predstavnici ustanova su izrazili zadovoljstvo takvim rješenjem, te naglasili da je još jedna prednost takve reorganizacije i međusobno dopunjavanje i pružanje dodatnih zdravstvenih usluga osiguranicima tih zavoda, na jednom mjestu.

"Navedene aktivnosti Ministarstva zdravstva i rukovodstva tih ustanova nastavljaju se, u cilju postizanja najboljih rješenja", saopćio je Služba za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti