Objavljen tender za studiju desetogodišnjeg razvoja elektrodistributivnog sistema RS

23.04.2022. 08:17 / Izvor: Akta.ba
tender

Elektroprivreda RS raspisala je tender za nabavku studije desetogodišnjeg razvoja elektrodistributivnog sistema Republike Srpske.

Elektroprivreda RS raspisala je tender za nabavku studije desetogodišnjeg razvoja elektrodistributivnog sistema Republike Srpske.

Procijenjena vrijednost ugovora je 450.000 KM bez PDV-a, a period na koji se zaključuje ugovor je 365 dana od dana obostranog potpisa ugovora.

"Studija razvoja elektrodistributivnog sistema, na osnovu detaljnog sagledavanja postojećeg stanja u operatorima distributivnog sistema i sagledavanja postojeće regulative, uz korištenje drugih raspoloživih studijskih podataka, treba da rezultuje sistematičnim pregledom potrebnih ulaganja kojima će elektrodistributivni sistem biti doveden na nivo veće pogonske pouzdanosti, a kvalitet isporuke na tehnički prihvatljiv nivo, uz ispunjenje standarda kojima se reguliše kvalitet snabdijevanja električnom energijom", navedeno je u tenderu. 

Ističe da studija treba da obuhvati period od 2023. do 2032. godine, pri čemu je za period 01.01.2023. do 31.12.2025. godine potrebno da sadrži za svaku godinu, a za period 01.01.2026. do 31.12.2032. godine zbirni pregled objekata koje je potrebno izgraditi i rekonstruisati.

"Studija razvoja je dokument koji će, na bazi ključnih parametara o zatečenom stanju sistema u vrijeme njene izrade, ponuditi program ulaganja prema planiranoj dinamici, sa jasno prepoznatim prioritetima i utvrđenim ciljanim efektima, te će kao takva biti mjerodavan osnov za izradu godišnjih i trogodišnjih planova investicija", piše u dokumentu. 

Studija treba da sadrži pregled zahtjeva za izgradnju i modernizaciju elektroenergetskih objekata koji su u nadležnosti prenosne kompanije.

"Poseban akcenat Studije treba da bude proračun tokova snaga u elektrodistributivnoj SN mreži kao i smjernice za eventualna poboljšanja. Takođe, studija treba da obradi i proračun tokova snaga kod priključenja grupisanih obnovljivih izvora i obnovljivih izvora većih snaga na distributivnu mrežu, koristeći raspoložive softverske alate", ističe se.

Studija treba da obradi uticaj izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata na nivo struja kratkih spojeva, uz prijedlog rješenja u slučaju prekoračenja dozvoljenog nivoa u pojedinim tačkama distributivne mreže.

Rok za prijavu na tender je 12. maj 2022. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti