Nadzorni odbor zadužen da preispita sve primjedbe na rad Unis Ginexa i rad direktorice

28.04.2022. 13:48 / Izvor: Akta.ba
namjenska

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić osvrnuo se na informaciju o privrednom društvu Unis Ginex.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić osvrnuo se na informaciju o privrednom društvu Unis Ginex, koji je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH.

"Posljednjih nekoliko sedmica dobili smo puno pritužbi na rad aktuelne uprave i direktorice Unis Ginexa. Te primjedbe koje su dolazile na adresu Ministarstva i Vlade FBiH dolazile su iz nekoliko izvora i pravaca. Na primjer, manjinski vlasnik ima primjedbe na pristup informacijama i podacima u vezi ugovora, načinu formiranja cijena, te odlukama u vezi sponzorstava, donacije i druge", istakao je Džindić.

Što se tiče člana Nadzornog odbora imamo zahtjev od 4.2.2022. u kojem se traži smjena aktuelne uprave i direktorice Munevere Fočo.

"Pored toga, imamo primjedbe izvšnog direktora i člana Uprave koja je došla napismeno je da on traži da direktorica napismeno saziva sjednice Uprave i da svi članovi Uprave ravnopravno donose odluke koje se tiču Unis Ginexa".

Primjedbe su i na politiku formiranja cijena od privrednog društva koje gravitira u bivšem kompleksu Pobjeda u Goraždu. 

"U direktnoj pritužbi navode na nemaju dovoljnu količinu proizvoda koju Ginex može njima isporučiti, a da se višak proizvoda koji Ginex proizvodi izvozi van granica Bosne i Hercegovina", kazao je Džindić, ističući da prioritet moraju biti domaće kompanije.

Naglašava da su se na zahtjev te kompanije obratili Upravi i Nadzornom odboru i zatražili da se ta greške isprave i da se sve domaće kompanije snabdiju dovoljnom količinom proizvoda koja je potrebna za proizvođače.

"Nažalost, ni to nije ispoštovano. Pored toga, imamo i nepostupanje po odlukama Vlade Federacije iz 2020. godine", ističe.

Zbog navedenog kaže da je Vlada Federacije danas donijela dva zaključka, među kojima je taj da Nadzorni odbor do prve sjednice izanalizira sve primjedbe i sugestije koje su pristigle i donese zaključke Vladi Federacije BiH.

"Drugi zaključak je da se uvažavajući Zakon o naoružanju i vojnoj opremi, Zakon o privrednim društvima traži se od Nadzornog odbora da sagleda rad direktorice i da jasno podesi postavke po kojima će u budućnosti funkcionisati uprava", dodao je Džindić na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH.

Podsjetimo, zbog saznanja o mogućoj smjeni direktorice Ginexa jučer su reagirali rukovodioci organizacionih jedinica privrednog društva UNIS Ginex kao i članovi sindikalne organizacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti