Zakon o komunalnim taksama u KS: Znate li koja je razlika između istaknute firme i reklame?

10.05.2022. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Zakon o komunalnim taksama

U februar mjesecu 2022. godine usvojen je novi Zakon o komunalnim taksama u Kantonu Sarajevo kojima je određeno okvirno ponašanje svake općine ponaosob.

U februar mjesecu 2022. godine usvojen je novi Zakon o komunalnim taksama u Kantonu Sarajevo  kojima je određeno okvirno ponašanje svake općine ponaosob. Općine su bile dužne da donesu Odluku o visini komunalne takes u skladu sa novim Zakonom.

Prvobitnim odlukama bilo je evidento da je došlo do povećanja istih, koje su nakon reakcije poslodavaca smanjene.

Podsjećamo, skoro sve općine, visinu komunalnih taksa povećale su za 500 pa do 2000 posto, o čemu je portal Akta.ba prvi pisao. Do sada su sve općine, osimi Općine Novi Grad i Trnovo regulisale spomenutu Odluke.

Poslodavce sada muči drugi problem, kada je ovaj Zakon u pitanju, a to je razlika između istaknute firme i reklame. 

Taksu za istaknutu firmu i reklamu Zakon tretira kao dvije odvojene takse, koje se opet plaćaju po osnovu zone u kojoj su postavljene.

U Članu 4.4 Zakona se jasno navodi da istaknuta firma nema veze sa reklamom - "Ako su, na radnim i drugim prostorijama, na fasadi građevine u kojoj se nalaze radne i druge prostorije ili van gabarita te građevine, istaknuta dva istovjetna imena, istaknutom firmom se smatra samo jedno, a sve ostalo je u tretmanu reklame.”

Reklamom se smatraju reklamni panoi, displeji - svjetleći i nesvjetleći, vitrine, oglasi (transparenti, plakati i sl.), zastave, baloni, fasadne tende, satelitske antene, klima uređaji, kablovski sistemi, ali i uređenje fasada izradom murala i slino. Njihovo odobrenje vrši se na osnovu odobrenja za izvođenje radova u oopćini gdje se firma nalazi.  Dozvole izdaje obično Služba za urbanizam na period od jedne godine i isto se može produžiti za godinu dana, sve regulišu općinske službe.

Vlasnici firmi i reklama, odnosno investitori zahvata definisanih kao uređenje fasada dužni su, sadržaje postavljene na fasadama, održavati u ispravnom i urednom stanju. Po isteku roka za postavljanje ili prestanka potrebe za njihovim postavljanjem iste ukloniti, a mjesto na kojem su bili postavljeni dovesti u prvobitno stanje. 

U aktuelnom Zakonu se navodi da  pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost na osnovu odobrenja nadležnog organa dužna su na ulazu u ograđeni poslovno - proizvodni prostor ili na ulazu u poslovni objekat ili na ulazu u poslovni prostor gdje obavljaju poslovnu djelatnost istaknuti naziv firme.

Pod nazivom firme podrazumijeva se naziv firme pod kojim je takseni obveznik registrovan kod nadležnog organa, sjedište lica kao i broj, odnosno naziv poslovne jedinice kada se firma ističe na poslovnoj jedinici.

Istaknutom firmom smatra se oznaka, obilježje ili natpis na radnim i drugim prostorijama, na fasadi građevine u kojoj se nalaze radne prostorije ili van gabarita te građevine, na ulaznim vratima, izlozima/portalima ili unutar izloga radnih prostorija, kojim se označava da određeno pravno ili fizičko lice obavlja izvjesnu djelatnost ili zanimanje.

Kada je riječ o vrstama taksi ona se plaća za svaku istaknutu firmu, držanje sredstava za igru i igre na sreću (bilijar, automati, fliperi, video igre, pikado i aparati za posebne igre na sreću), poslovni prostor u kojem se priređuju klasične igre na sreću i posebne igre na sreću koje su definisane odredbama Zakona o igrama na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/15 i 60/15) i njegovim eventualnim izmjenama i dopunama, držanje i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima,  isticanje objava, oglasa i saopćenja na javnim mjestima, korištenje prostora na javnim mjestima za kampove (šatore, prikolice, motorna vozila svih kategorija), postavljanje uređaja za isplatu i naplatu gotovine (bankomata) i postavljanje svih drugih uređaja koji putem automatske obrade podataka naplaćuju usluge gotovinom, karticama za naplatu ili posredstvom telekom operatera (kafemati i parkomati).

Izuzetno od stava (1) tačke a) ovog člana taksa se ne plaća za istaknutu firmu do veličine table 200x300 milimetara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti