Udvostručena izdvajanja: Općina Ilidža u saradnji s KULT-om nastavlja podržavati mlade

10.05.2022. 16:29 / Izvor: Akta.ba
Muzur Bešić

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić potpisali su ugovor o partnerstvu.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić potpisali su ugovor o partnerstvu, kroz koji će umjesto dosadašnjih 30.000 KM za implementaciju projekata za mlade biti izdvojeno ukupno 60.000 KM.

Općina Ilidža i Institut za razvoj mladih KULT objedinili su sredstva te će zajedno nastojati poboljšati procedure dodjele javnih sredstava organizacijama koje se bave pitanjima mladih ali i potaknuti implementaciju projekata za mlade koji će doprinijeti poboljšanju njihovog položaja na području općine Ilidža.

Osim dodjele grantova omladinskim organizacijama, kroz potpisani ugovora planirane su i druge aktivnosti koje se odnose na procjenu i jačanje kapaciteta u omladinskim organizacijama kroz različite seminare, obuke, ali i na sve ono za čime mladi iskažu potrebu.

Pored Općine Ilidže za učešće u ovom projektu ugovori su potpisani s predstavnicima Teslića, Banje Luke i sa Gradom Tuzla.

"Dosta pažnje posvetili smo i posvećujemo mladima i to će sasvim sigurno ostati naša orijentacija i opredjeljenje. Moram se zahvaliti Institutu za razvoj mladih KULT i direktoru Bešiću na iznimnoj saradnji za koju vjerujem da će dodatno rasti i napredovati", kazao je načelnik Muzur.

Direktor Instituta za razvoj mladih KULT, Jasmin Bešić, na dosta slikovit način je objasnio zašto je baš Općina Ilidža među lokalnim zajednicama koje su odabrane za učešće na ovom projektu.

"Od 28 lokalnih zajednica mi smo odabrali najbolje za učešće na ovom projektu, a jedna od četiri najbolje je Općina Ilidža. Nismo se vodili principom da uvijek treba pomoći najslabijim učenicima, već onim najboljim i najtalentovanijim", rekao je Bešić.

Na upriličenom sastanku, kojem su pristvovali i članovi udruženja koji su prošle godine aplicirali na projekte za mlade, Bešić je kazao kako je izuzetno ponosan na saradnju s Općinom Ilidža u proteklih 20 godina ali i na onu s aktuelnim načelnikom Muzurom.

"Mi smo na Ilidži domaći, tu smo već 20 godina, a prije 16 godina smo na korištenje dobili zgradu koju smo obnovili zajedno s Općinom. Mislim da nemamo nikakvog izgovora da se ova uspješna saradnja ne nastavi", naglasio je Bešić, te apostrofirao kako je implementacija strategije prema mladima izuzetno važan dokument koji rješava potrebe mladih.

Općina Ilidža već neko vrijeme je naklonjena mladima, što potvrđuju i riječi načelnika Muzura.

"Kada sam došao u Općinu kroz plan i program naveli smo da želimo biti općina naklonjena mladima, odnosno imati status "Youth Friendly" općine, međutim kada smo htjeli krenuti u realizaciju aktivnosti da to i postanemo, nismo mogli naći šta to konkretno znači, odnosno koje to kriterije trebamo ispuniti i unaprijediti kada je riječ o mladima da i zvanično dobili taj status. Upravo smo u saradnji s KULT-om napravili prve korake na razvijanju tog modela."

Načelnik Muzur pozvao je učesnike sastanka na kojem je potpisan ugovor da budu slobodni u davanju prijedloga zahvaljujući kojima bi se položaj mladih na području općine Ilidža dodatno poboljšao.

Inače, ove aktivnosti dio su inicijative Capacity Building Works, koju podržava Vlade Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT. Cilj je povećati transparentnost utroška sredstava, mladima osigurati bolji ambijent i veće mogućnosti, kao i uspostaviti model za finansiranje nevladinih organizacija, kako bi mogle ciljano i mjerljivo doprinijeti rješavanju problema mladih kako u lokalnim zajednicama, tako i u Bosni i Hercegovini.

Članovi nevladinih omladinskih organizacija i organizacija koje se bave pitanjima mladih, a koje su već ranije implementirale projekte za mlade na području općine Ilidža, zahvalile su se načelniku Muzuru kao i direktoru Instituta za razvoj mladih KULT Jasminu Bešiću na podršci, te naglasili kako se nadaju da će i u budućnosti aktivno učestvovati u realizaciji projekata koji se odnose na mlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti