Drugog dana SBF-a poručeno: BiH je najuzbudljivija destinacija za posjetiti, ali i investirati

12.05.2022. 14:52 / Izvor: Akta.ba
sbf panel

Drugi dan Međunarodne investicijske konferencije 11. Sarajevo Business Forum donio je nove mogućnosti regionalnim privrednicima.

Drugi dan Međunarodne investicijske konferencije 11. Sarajevo Business Forum donio je nove mogućnosti regionalnim privrednicima, a otvorio ga je Chris Barton, trgovinski komesar Ujedinjenog Kraljevstva (UK) za područje Evrope koji je rekao da je cijeli svijet usmjeren pokretanju novih investicija, ekonomskom oporavku i podizanju ekonomskog standarda. 

"Težimo da se uvežemo sa susjedima i partnerima, te da obezbijedimo veći nivo sigurnosti. Cilj nam je da imamo prosperitetna društva i pouzdane partnere. Naša vlada snažno podržava investicije u ovom regionu. Posvećeni smo novim investicijama u zemlje regiona i  naša vlada ima ekspertne timove u cijelom regionu koji pružaju informacije o investicijama i razmjeni trgovine. Pozivam kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore da potpišemo ugovor o slobodnoj trgovini, kako bi zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana iskoristili ove mogućnosti poslovanje", rekao je Barton.

Nakon panela "Evropsko nearshoring iskustvo" gdje su učesnici iznijeli vlastita iskustva, održan je drugi panel "Moć turizma u podsticanju ekonomskog rasta" organizovan u saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini.

sbf panel

U trenutku kada BiH doživljava rast broja posjeta i povećanu potrebu za smještajnim kapacitetima panelisti su govorili o najboljim međunarodnim praksama i razmatrali lokalne inicijative za pokretanje ulaganja u turizam, rast i razvoj, te industrije u BiH s ciljem pozicioniranja zemlje kao globalno konkurentne turističke destinacije. 

David Goodger, direktor kompanije Tourism Economics rekao je kako se Bosna i Hercegovina privlači veliki broj turista, među kojima prednjače turisti iz Kine i Saudijske Arabije, a da će u narednom trogodišnjem periodu dominirat putovanja za odmor u odnosu na poslovna putovanja. Anita Mendiratta, osnivačica i predsjednica kompanije Anita Mendiratta & Associates je rekla kako će se investitori u budućnosti fokusirati na koncept održivog turizma koji donosi brojne prednosti, te da investitori žele pojednostaviti administraciju i regulativu. 

Alan Elliott Merschen, rukovodilac kompanije Myriad Marketing i Miloš Milovanović, rukovodilac za analizu i istraživanje kompanije Gaining Edge su istakli važnost  regionalne saradnje kada je sektor turizma u pitanju.

Panelisti su govorili i o važnosti brendiranja destinacije, koja je važna ne samo za sektor turizma nego i za ostale grane industrije. Kroz sesiju je istaknuto kako Bosna i Hercegovina ima priliku za rast i nove investicije u ovom sektoru, ali da je potrebno uložiti u edukaciju kadra.

sbf panel

"Potrebno je zadržati radni kadar koji odlazi u druge zemlje. Bosna i Hercecgovina ima potencijal za uspostavljanje "huba" za edukaciju radne snage u sektoru turizma", potencirao je Joseph Ruddy, stručnjak za garanciju kvaliteta i razvoj ljudskog kapitala.

Panelisti na sesiji su govorili o BiH kao o najuzbudljivijoj destinaciji za posjetiti, ali i investirati. Turizam je jedna od najbržerastućih grana ekonomije u BiH prije pandemije, te se već nakon pandemije osjeti oporavak. Kada je riječ o halal-turizmu dr. Mohmed Razip Hasan, generalni direktor Islamskog turističkog centra iz malezijskog Ministarstva turizma, istakao je značajan potencijal industrije Bosne i Hercegovine u domenu halal-turizma. 

Jawad Al Hawaj, član Izvršnog odbora Trgovinske i privredne komore Bahreina je rekao da veliki broj privrednika iz Bahreina prisustvuje danas Sarajevo Business Forumu. 

"Vjerujemo da su pred nama velike prilike za uspostavljanje jake i stabilne veze između Bahreina i Bosne i Hercegovine i tu smo da podržimo poslovne veze u svim sektorima. Turizam je jedan od najvažnijih faktora, pogotovo u zemlji kao što je Bosna i Hercegovina koja je okružena planinama, rijekama i zelenilom", istakao je Al Hawaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti