Njegovan: BiH treba da iskoristi svoje potencijale za razvoj zelene ekonomije i obnovljivih izvora

13.05.2022. 09:19 / Izvor: Akta.ba
nearshoring

Prakse transfera poslovnih operacija u obližnje zemlje – nearshoring sve više postaju trend koji se, u vremenu dinamičnih promjena na tržištu počinje aktivno preferirati.

Prakse transfera poslovnih operacija u obližnje zemlje – nearshoring sve više postaju trend koji se, u vremenu dinamičnih promjena na tržištu počinje aktivno preferirati u odnosu na “offshoring” i rad sa dalekim državama.

Maša Njegovan stručnjakinja za energiju i održivost s fokusom na inovacije čiste tehnologije u okviru panela na Sarajevo Business Forumu kazala je da na tom putu, postoji niz važnih prilika koje zemlje Zapadnog Balkana ne smiju propustiti.

“Pokretanje tema održivosti, prihvatanja novih trendova na globalnom tržištu, razgovor o ESG standardima kao temelju budućeg poslovanja između stranih kompanija i dobavljača na Balkanu, ali i na drugim tržištima, predstavljaju važna pitanja o kojima javnost mora biti upoznata kako bi bila pripremljena za ono što dolazi“, kazala je Njegovan.

Kazala je da sve više vidimo promjenu paradigme u pristupu stranih investicija od stanja u kojem su investitori primjenjivali ekološke standarde zemlje domaćina, što je dovelo do loših praksi u nekim zemljama, do novog u kojem su investicije usklađene sa međunarodnim ekološkim, društvenim i upravljačkim standardima (ESG).

Podsjetila je da će regulativa EU od 2023. vrši pritisak na kompanije koje posluju u cijelom lancu snabdijevanja EU da se usklade sa standardima zaštite životne sredine i ljudskih prava EU, što će svakako imati odjek i u BiH. Tokom proteklih nekoliko godina, primjetan je zamah investitora koji se zalažu za ESG standarde i trend smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima u nekim sektorima.

Osvrnula se i na ono što Bosna i Hercegovina treba da prepozna kao svoje prednosti u procesu.

"U prošlosti su porezne olakšice i subvencije bile dovoljne da privuku direktne investicije. Pravila igre su se promijenila. Ekonomska trka je sada ograničena ciljem dekarbonizacije globalne ekonomije do 2050. godine. BiH bi trebalo da iskoristiti globalni trend približavanja ekonomija i svoj potencijal za razvoj zelene ekonomije kao dobavljača ključnih ruda i minerala, te uzme u obzir veliki neiskorišteni potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije. Takav ekosistemski pristup razvoju zelene ekonomije će omogućiti BiH da postane evropska destinacija koja će zamijeniti daleka tržišta i dobavljače sa drugih kontinenata“, kazala je Njegovan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti