Nacrtom Zakona o socijalnoj u BPK predložena povećanja naknada te proširen obim prava

04.06.2022. 08:05 / Izvor: Fena
BPK

Po riječima premijerke, uvažavajući sve inicijative, novim zakonskim rješenjima u dijelu zaštite porodice sa djecom te zaštite materinstva, predložena su značajna povećanja novčanih naknada i novčanih pomoći te proširen dosadašnji obim prava prevashodno porodilja.

"Nacrtom Zakona o socijalnoj, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK)  koji je  na prijedlog vlade usvojila kantonalna Skupština,  predložena su značajna povećanja novčanih naknada te proširen dosadašnji obim prava", pojasnili su na pres – konferenciji premijerka Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku Eniz Halilović.

Kako su kazali,  svjesni činjenice da je segment socijalne zaštite veoma osjetljivo pitanje koje je nephodno kvalitetno urediti, razlozi za donošenje novog zakona sadržani su u potrebi daljnheg razvoja i unaprjeđenja socijalnih prava građana ovog kantona, s akcentom  na poboljšanju demografske slike, odnosno povećanju nataliteta u BPK Goražde.

Po riječima premijerke, uvažavajući sve inicijative,  novim zakonskim rješenjima u dijelu zaštite porodice sa djecom te zaštite materinstva, predložena su značajna povećanja novčanih naknada i novčanih pomoći te proširen dosadašnji obim prava prevashodno porodilja, kako onih u radnom odnosu tako i onih koje to nisu.

"Predviđeno je i povećanje porodiljskih naknada, posebno za porodilje koje nisu u radnom odnosu sa dosadašnjih 149,50 KM na iznos prosječne plaće u Federaciji BiH što trenutno iznosi 1.000 KM, a obuhvaćene pravom će biti i porodilje koje su u radnom odnosu a čija primanja su manja od prosječne plate isplaćene u FBiH, što znači da će se iz budžeta BPK Goražde isplaćivati ta razlika", kazala je Obuća.  

Kada je riječ o ostvarivanju socijalnih prava, putem javnih rasprava će se razmotriti i odredba u zakonu koja se odnosi na posjedovanje motornog vozila koja može biti limitirajući faktor pri ostvarivanju prava, a u kojoj se navodi da se prava ne mogu ostvariti ukoliko osoba posjeduje motorno vozilo mlađe od sedam godina.

Premijerka i ministar izrazili su zadovoljstvo što je ovaj nacrt Zakona dobio jednoglasnu podršku svih prisutnih zastupnika na sjednici Skupštine BPK Goražde o kojem će se na javnim raspravama moći izjasniti svi zainteresovani građani u roku od 30 dana u sve tri lokalne zajednice u sastavu Kantona. Zakon bi se u formi prijedloga mogao  naći na naredoj sjednici kantonalnog parlamenta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti