Bevanda zadovoljan jednoglasnim usvajanjem Nacrta budžeta i tačke o finansiranju izbora

06.06.2022. 16:07 / Izvor: Fena
budžet

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo jer je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo dvije prioritetne tačke dnevnog reda, a to je Nacrt budžeta za 2022.godinu i finansiranje općih izbora koji će biti održani u oktobru ove godine.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo jer je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo dvije prioritetne tačke dnevnog reda, a to je Nacrt budžeta za 2022.godinu i finansiranje općih izbora koji će biti održani u oktobru ove godine.

On je na konferenciji za medije kazao da je to njemu bilo od najvećeg značaja nakon 18 mjeseci privremenog finansiranja. Izrazio je nadu da će i ostali organi koji učestvuju u donošenju budžeta do kraja ovog mjeseca donijeti proračun i da će, kako je kazao, konačno izići iz faze privremenog finansiranja.

"Teško je raditi svima, a Ministarstvu finansija je najteže kada je u privremenom finansiranju", kazao je Bevanda.

Po njegovim riječima, bilo je određenih primjedbi na koje je argumentirano odgovoreno. Tamo gdje je bilio osnova, izvršene su određene korekcije, ali je poznato da je iznos proračuna zadat globalnim fiskalnim okvirom, a na koga je opet čekano devet mjeseci da se usvoji kako bi se radilo na dokumentu okvirnog proračuna za 2022. godinu.

"Proračun će biti upućen Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenog predlagatelja proračuna za Parlamentarnu skupštinu BiH i nadam se da će to biti brzo usvojeno", istakao je on.

Izrazio je također zadovoljstvo što je u proračunu prošlo povećanje osnovice za uposlene, a to je faktički vraćanje osnovice za plaću uposlenih u institucijama na nivo iz 2012. godine.

"Ono što je bilo sa ovakvom osnovicom, rezultiralo je velikim brojem odlazaka kvalitetnog kadra", naglasio je Bevanda.

U fokusu javnosti je bilo i finansiranje oktobarskih izbora, stoga je Ministarstvo finansija predložilo odluku koja je, kako je ministar Bevanda rekao, ispravna, zakonita i u svemu provodiva.

"Mi smo na Vijeću ministara BiH jednoglasno usvojili Odluku o odobrenju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radio frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Ova sredstva su namijenjena Centralnoj izbornoj komisiji BiH za finansiranje općih izbora 2022. godine", naglasio je.

Sasvim normalno, pojasnio je, ta sredstva idu "čisto za finansiranje izbora", dok su plaće, naknade, materijalni troškovi i sve što ide druga kategorija, i nisu sadežane u normalnom proračunu CIK-a.

"To je navedeno kao bitna stavka, a usvajanjem budžeta, sredstva će biti vraćena. Ovakav slučaj smo već koristili u više navrata, a zadnji je bio kada su finansirali nedostajuća sredstva za Granični prijelaz Svilaj", pojasnio je.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti